terorizam i turizam

Opći kaos: Dio maturanata krenuo za Španjolsku, dio odgađa ekskurziju do listopada

22.08.2017 u 15:34

Bionic
Reading

'Nijedna ekskurzija za Španjolsku u ovom trenutku nije otkazana', kazao je za tportal predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain. Dapače, u ponedjeljak navečer onamo su se zaputile prve grupe maturanata, a večeras se na putovanje spremaju i učenici iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i drugih gradova. Dio učenika i njihovih roditelja ipak je poslušao preporuku ministrice Blaženke Divjak i zbog nedavnih terorističkih napada zasad odgodio putovanje

Premda je službena preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja na snazi već četiri dana, situaciju komplicira činjenica da odluku o odlasku na ekskurziju donose školski odbori, odnosno roditelji koji s putničkim agencijama imaju sklopljene ugovore vrijedne oko četiri tisuće kuna po učeniku, dok same škole formalno nemaju pravo glasa.

Ukoliko one otkažu putovanje, izlažu se riziku tužbe roditelja, jednako kao i agencije. S druge strane, ukoliko to učine roditelji, nemaju pravo na povrat novca; nedavno usvojena europska direktiva o paket aranžmanima nije implementirana u hrvatsko zakonodavstvo i neće biti na snazi prije srpnja iduće godine.

'U stalnom smo kontaktu s partnerskim udruženjem putničkih agencija iz Španjolske i oni su nam dali informaciju da se život ondje odvija normalno, jednako kao i turistička zajednica Barcelone, koja je potvrdila da nemaju otkaza i da se sva kulturna, sportska i ostala događanja odvijaju po planu. Plaže i šetnice su krcate. Nema razloga za otkazivanje osim nelagode i zabrinutosti - i sam sam roditelj pa to mogu shvatiti', kaže Fain.

UHPA, inače, organizira između 50 i 60 posto učeničkih ekskurzija s područja Hrvatske. 'Agencije se pokušava prikazati pohlepnima i neosjetljivima, no to nije točno: jasno da nam je sigurnost na prvom mjestu, ali ne možemo ni dovesti do bankrota poslove koje su ljudi gradili desetljećima. Uostalom, sve ekskurzije plaćene su unaprijed u punom iznosu. A čak i ako Španjolci pristanu na otkaze, zašto bi to učinili hotelijeri u Francuskoj ili Italiji, u kojima su također organizirana noćenja?', pita se Fain.

  • +11
Barcelona dan nakon terorističkog napada Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tportalu su se javili roditelji iz jedne zagrebačke srednje škole koji tvrde da je samo dan uoči putovanja jedna agencija poslala obavijest da se ono odgađa za nešto više od mjesec dana, pa protestiraju jer je odluka donesena jednostrano i jer se ne poštuju prethodno potpisani ugovori. 'Preporuka Ministarstva nije obvezujuća, novi ugovori nisu potpisani, a nitko iz agencije s nama ne komunicira', požalila se majka jednog srednjoškolca.

Vlasnik agencije Spektar Goran Vukov Colić za tportal je otkrio da je njihov kompletan program za Španjolsku doista odgođen za početak listopada te da se s time složilo '15 od 16 ravnatelja'. 'Ogromna većina roditelja također se zalaže za odgodu, a pogotovo ravnatelji koji se žele držati preporuke Ministarstva. Ovdje netko zbilja treba presjeći i donijeti odluku: to ne može biti osam tisuća roditelja jer je i manji broj otkaza dovoljan da ugrozi kompletnu financijsku konstrukciju. Novci se već nalaze kod hotelijera i moramo ih potrošiti, povrata nema, a termin početkom listopada odličan je jer je vrijeme još uvijek toplo, pa će djeca imati potpuno identičan program kao što je prvotno planirano. Nitko ništa neće izgubiti', smatra Vukov Colić.