vrtići i KB sveti duh

Peternel: Ako se ne popravi situacija, Tomašević treba odstupiti

21.06.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Igor Peternel rekao je u srijedu da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević treba odstupiti i trebaju se raspisati novi izbori ako ne razriješi ravnateljicu KB Sveti Duh i ne riješi upis djece u vrtiće

Peternel je komentirao vijest da više od 3000 djece u Zagrebu koja imaju uvjete, ostalo neupisano u zagrebačke dječje vrtiće.

'Domovinski pokret upozoravao je na katastrofu koja prijeti u vezi upisa u vrtiće. Apelirali smo da se ne ide na ukidanje mjere roditelj odgojitelj sve dok se ne osiguraju vrtićki kapaciteti kako bi se djeca koja izlaze iz mjere mogla smjestiti u vrtić'', komentirao je Peternel vijest da je više od 3000 djece s ostvarenim uvjetima ostalo bez mjesta u zagrebačkim vrtićima.

Upozorio je, kaže, "kako ih nisu slušali, nego su ideološki preko koljena silovali, i kako sada imamo situaciju da preko 3000 djece s ispunjenim kriterijima nije upisano u vrtiće, a 5000 djece od sveukupnog broja prijavljene djece ostalo je bez upisa", navodi se u priopćenju.

Istaknuo je da je to neodrživa situacija, i da stoga postavljaju pitanje što će se dogoditi ako jednog dana neće biti mjesta u školama.

''Smatramo da gradonačelnik i gradska vlast moraju osigurati svoj djeci upis u vrtić po subvencioniranim cijenama, i da se niti djeca, niti njihovi roditelji, ne smiju na bilo koji način diskriminirati'', rekao je Peternel.

Dodao je da ako zagrebačka gradska vlast nije u stanju to učiniti, da onda moraju osigurati alternativu i subvencionirati upise u privatne vrtićke kapacitete ili na bilo koji drugi način riješiti problem, tako da se proširuju vrtićki kapaciteti i da se kombinira s privatnim vrtićkim kapacitetima.

''Roditelji moraju imati pravo, uz asistenciju društva, moći se sigurno vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta i nastaviti privređivati i uzdržavati svoju obitelj'', rekao je naglasivši kako očekuje reakciju grada Zagreba i Vlade RH.

Peternel je poručio kako bi gradonačelnik Tomašević, zbog opetovanih i nevjerojatnih propusta da se riješi situacija u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, te propusta s upisima djece u vrtiće, trebao smijeniti ravnateljicu KB Sveti Duh, Ana-Mariju Šimundić, i osigurati vrtićke kapacitete za svu djecu koja zadovoljavaju kriterije.

''Ako to nije u stanju, pozivamo Tomaševića da momentalno odstupi i da se raspišu novi izbori", zaključio je.