RASPRAVA U OTVORENOM

Koliko će djece ostati bez vrtića? Ovakva je situacija u Zagrebu, Osijeku i Splitu

13.06.2023 u 23:16

Bionic
Reading

I ove godine kaos je s upisima u vrtiće i roditelji sa zebnjom iščekuju objavu lista upisane djece. Dodatan problem donijelo je uvođenje direktive Europske unije prema kojoj prednost imaju djeca od četiri i više godina. Koliko će obitelji ostati bez vrtića ove godine? Jesu li vrtići postali teško opterećenje za kućni budžet? Koliko su prevelike skupine djece smanjile kvalitetu skrbi i odgoja?

O toj su temi u HTV-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, splitski gradonačelnik Ivica Puljak te osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić rekao je kako je djeci od četiri godine dana prednost u odnose na trogodišnjake. 'Ne radi se o tome, a što se u medijima govori – da će se svi morati ponovno upisivati. Najveći problem je što nema dovoljno jasličkih skupina. A sama ideja je vezana uz činjenicu da sva svjetska istraživanja govore da sva djeca koja pohađaju vrtić tijekom cijelog svog obrazovanja, postižu bolje rezultate', poručio je Mamić. D

odao je da je zadnjih nekoliko godina uloženo preko dvije milijarde kuna u gradnju novih vrtića ili adaptaciju postojećih. Povećan je broj mjesta za nešto više od trinaest tisuća djece, a jedan od prioriteta je upravo sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja. Predviđena su sredstva za 22.500 novih mjesta. 'Na razini Republike Hrvatske govorimo o 40.000 novih mjesta', kazao je.

Dolenec: I ove godine u Zagrebu će biti neupisane djece

Danijela Dolenec naglasila je da je upis djece u vrtiće u Zagrebu višegodišnji problem. Oko tisuću djece godišnje u Zgrebu ima sve uvjete za upis, ali se ne uspiju upisati.

Rekla je da nova gradska vlast taj trend nastoji preokrenuti. Jedan vrtić je završen, pet ih je u izgradnji, dva su u javnoj nabavi, četiri su pred ishođenjem građevinskih dozvola. Za 12 projekata dobili su europsko sufinanciranje iz NPO-a. 'Mi taj trend brzo preokrećemo, ali za kapacitete kakve grad Zagreb treba, ove godine ćemo još uvijek imati situaciju neupisane djece. To je sigurno', poručila je Dolenec.

Ove godine u vrtić stižu i djeca iz mjere 'Roditelj odgojitelj'. Dolenec je istaknula kako su ta djeca stekla pravo na upis u vrtić. Dodala je da svake godine u Zagrebu je sve veći interes za upis djece u jasličke skupine. To pokazuje da roditelji sve ranije upisuju djecu u vrtić.

Naglasila je da pritisak dolazi s tri strane, ali mjerama koje Grad poduzima, prvenstveno izgradnju novih vrtića, vjeruje da će se trend preokrenuti veći iduće godine.

Puljak: 'U Splitu je ove godine situacija bolja'

Ivica Puljak kazao je kako je prošle godine u Splitu ostalo 200-tinjak neupisane djece u vrtiće, i to mahom u jaslicama. Ove godine situacija je znatno poboljšana.

'Uspjeli smo otvoriti ili ćemo otvoriti u ovih nekoliko mjeseci jedanaest novih jasličkih skupina. Ove godine očekujemo u Splitu da se upišu sva vrtićka djeca', rekao je.

Dodao je da postoji velik interes za upis djece u jaslice koja nemaju prebivalište u gradu Splitu, već u okolnim mjestima. Puljak je zamolio roditelje za strpljenje, te je dodao kako će se sva djeca u gradu Splitu praktički upisati u vrtić.

Radić: 'Domarske stanove smo preuredili i dobili više jasličkih skupina'

Ivan Radić istaknuo je da u Osijeku trenutna vlast preokreće trendove i sve je veći broj novoupisane djece u vrtiće. Liste su već objavljene, upisi su završili. Ispoštovala se direktiva za 4+. U Osijeku je prije dvije godine u vrtiće bilo 520 novoupisane djece, a ove godine njih čak 1004. Prije dvije godine je bilo 2.800 djece u vrtićima, a ove godine 3.300 djece.

Radić je naglasio kako se krenulo s pametnom reorganizacijom vrtićkih prostora. Domarski stanovi su se preuredili i namjestili didaktičkom opremom, te je napravljen i novi sustav grijanja. Tako dobilo se više jasličkih skupina. U prve dvije godine mandata, zaposleno je 47 odgajateljica na neodređeno vrijeme, a ove godine još 33 odgajateljice bit će zaposleno na neodređeno vrijeme.

'Dok svako osječko dijete ne bude upisano, ja neću biti zadovoljan', rekao je. Radić Ove godine 60-ak djece neće biti upisano u vrtiće. No, sva djeca 4 + su upisana, kao i djeca zaposlenih roditelja.