aktualni sat skupštine

Petek: Zašto tvrtka VMD dogovara rušenje Zagrepčanke, a Skupština nikakvu odluku nije donijela?

08.12.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Što se planira na vrijednim gradskim zemljištima Zagrepčanke, Gredelja i Paromlina, gdje je Bandićeva 'crna knjiga', kakva je situacija u skloništu za životinje u Dumovcu, bila su neka od pitanja na aktualnom satu sjednice Skupštine Grada Zagreba koja se održava u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma

Renata Peteka (nestranački) zanimalo je što se planira na zemljištima Gredelja, Paromlina i Zagrepčanke, a koje Grad planira prodati.

'Kako to da tvrtka VMD već dogovara rušenje Zagrepčanke i traži podizvođače, a Skupština nije donijela odluku o prodaji? Koja je to vizija za taj prostor?' zanimalo je Peteka, na što mu je Bandić rekao da Zagrepčani već 21 godinu prepoznaju njegovu viziju i da nema odgovor na njegovo pitanje.

Nezadovoljni Petek je držeći sifon, kakav je za 44 tisuće kuna ugrađen u donjoj postaji žičare Sljeme, zatražio da mu se iznese ta vizija. 'Što je s knjižnicom na prostoru Paromlina, za koju je proveden natječaj? Recite mi koja je vizija za Zagrepčanku? Kako to da VMD planira rušenje i dogovara podizvođače?' bio je uporan Petek.

Bandić je ustvrdio kako nitko ništa ne dogovara i da je riječ o objedama, lažima i insinuacijama. 'Tvrtka koju ste spomenuli tužit će vas', poručio je Bandić Peteku.

Darko Liović (SDP) upitao ga je gdje su njegova sabrana djela, odnosno crna knjiga u kojoj su upisani svi oni kojima je učinio uslugu.

'Sami ste obećali da ćete je objaviti', podsjetio je Liović gradonačelnika.

Bandić mu je rekao da se o živom čovjeku ne pišu knjige, ne snimaju filmovi i podižu spomenici. 'Tu knjigu još nisam završio i malo ćete pričekati. Možda će biti i vaših kolega unutra', kazao je Bandić, dodavši da je u politici sve stvar tajminga.

Matej Mišić (SDP) podsjetio je na sjednicu iz listopada 2018., kada se raspravljalo o kvaliteti zraka te se ustvrdilo da je sve u najboljem redu, a Zagreb je početkom prosinca imao najzagađeniji zrak u EU i peti u svijetu.

'U Novom Zagrebu zrak je druge kategorije i vi tamo ne smijete doći jer bi vas dočekao bijes građana', kazao je Mišić.

Bandić je na izrečeno kazao da se ne treba nepotrebno uzbunjivati Zagrepčane jer se kvaliteta zraka mjeri svaki dan. Dodao je da će doći u Novi Zagreb u proljeće, kada se tamo budu zakopale lopate za tri nove škole i Jarunski most.

  • +21
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Mišićevu stranačku kolegicu Laru Kvesić zanimala je situacija u skloništu za životinje u Dumovcu s obzirom na optužbe pojedinih zaposlenika o kršenju prava životinja. 'Jeste li promotrili i preispitali na koji način se troši četiri milijuna kuna, koliko se izdvaja iz proračuna za Dumovec', zanimalo je Kvesić.

Bandić je kazao da je jučer nenajavljeno išao u Dumovec i sat vremena prije pozvao medije te se uvjerio na licu mjesta kakva je situacija. 'A ona je takva da sve funkcionira 'kao vura'. Inspekcije redovito dolaze i sve besprijekorno funkcionira. Zašto je djelatnica Dumovca radeći svoj posao slikala proljev pesa i to poslala medijima', upitao je Bandić i potom dao odgovor: 'Zato što ne radi svoj posao.'

Mario Župan (HDZ) želio je znati kakav je stav gradonačelnika o stadionu Maksimir. 'Kaže mi jedan prijatelj prije neki dan - obećaj Dinamov stadion i dobit ćeš 30 tisuća glasova. Radit ćemo stadion na istom mjestu od 25 do 30 tisuća mjesta. Tražimo strateškog partnera. Bit će Dinamo, Grad i partner', poručio je Bandić.