nužan zaokret

Petek: U Zagrebu 100.000 osoba s invaliditetom živi u nekom obliku segregacije

02.12.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba Renato Petek u srijedu je upozorio da 100.000 sugrađana - osoba s invaliditetom, živi u nekom obliku segregacije od društva, a da bi se to riješilo mora se ukinuti Ured za osobe s invaliditetom

"Sto tisuća naših sugrađana, osoba s invaliditetom, žive u nekom obliku segregacije od društva. Zbog rješavanja pitanja segregacije moramo učiniti zaokret, a to znači ukinuti Ured za osobe s invaliditetom jer svi gradski uredi i tvrtke moraju biti uključeni u proces provedbe inkluzije osoba s invaliditetom", poručio je Petek na konferenciji za novinare ispred prostorija URIHO-a, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca.

Za URIHO, ustanovu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kaže da "samo izgleda kao dobra i pozitivna priča".

"Istina je da zapošljava puno osoba s invaliditetom, no ponekad se koristi i kako bi se osigurao posao koji on neće odraditi, koji će se dati drugim tvrtkama. U takvim situacijama se razvije sumnja u namještanje poslova i osobne profite onih koji to provode", tvrdi Petek.

Svi, kaže, moraju biti uključeni u proces provedbe inkluzije osoba s invaliditetom. "Od sustava obrazovanja, unutar škola i vrtića, za djecu s teškoćama i invaliditetom, pa do svakog gradskog ureda i svake gradske tvrtke. Samo je tako moguće riješili njihova osnovna životna pitanja i zadovoljiti osnovne potrebe i napraviti pomak u smjeru stvaranja društva jednakih mogućnosti. Time ćemo im osigurati sva ljudska prava te slobodu i stvoriti jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom", poručio je Petek.

On će, tvrdi, ukoliko bude izabran za gradonačelnika Zagreba, posebno paziti na pitanja mobilnosti i pristupačnosti, obrazovanja, zapošljavanja, financiranja aktivnosti udruga te podizanja svijesti i informiranja.

"Mobilnost i pristupačnost još uvijek su značajni problem. Moramo osigurati potpunu pristupačnost u javni gradski prijevoz te svim objektima, zgradama, hotelima, javnim ustanovama. Poseban prijevoz kombijima izdvojiti iz ZET-a i reorganizirati tako da ga osobe s invaliditetom mogu koristiti ne samo za odlazak na posao i u školu, već i za obavljanje svakodnevnih potreba, od odlaska u nabavke, do ispunjenja kulturnih i ostalih potreba", kaže Petek.

Tvrdi i kako unutar obrazovanja imamo "probleme s inkluzijom djece s teškoćama, koja prema mišljenjima stručnjaka, mogu pohađati redovnu nastavu s drugom djecom".

"Oko 10.000 djece svakodnevno ispašta, kao i njihovi roditelji bez adekvatne potpore stručnjaka oko inkluzije. Gradska skupština je donijela odluku o osnivanju Centra za inkluziju, ali kako Gradski ured za obrazovanje to nije realizirao, nakon godinu dana sam predložio da se taj zaključak ukine. Bilo me je sram da 30.000 ljudi u ovom gradu, djeca s invaliditetom i teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji, ima očekivanja da će se išta za njih pozitivno dogoditi", kaže Petek.

Ističe i kako se deset godina čeka gradnja novog objekta za Goljak, kao i Centar za autizam u Oporovcu te kvalitetniji prostor za Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom.

"Kada postanem gradonačelnik, nitko neće koristiti osobe s invaliditetom za vlastitu promociju i manipulaciju. Želim voditi Grad Zagreb u smjeru stvaranja inkluzivnog društva, gdje ima mjesta za svakoga, a onda će svaki pojedinac doprinijeti u skladu s mogućnostima i biti ravnopravan član društva", poručuje Petek.