ukupno 60

Pet novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

31.03.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Novih pet osoba zaraženo je koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje ih je sada ukupno 60, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru kažu da je 28 zaraženih s područja Pregrade, 11 s područja Krapine, osam iz Huma na Sutli, četiri iz Zaboka, tri iz Oroslavja, dva s područja Donje Stubice te po jedan iz Jesenja i Radoboja.

Preostalo dvoje oboljelih su s područja Zagreba i Opatije. Dosad je provedeno 228 testiranja, a svakoga se dana uzima 20 do 30 uzoraka.

"Mislim da smo jedna od županija koje provode najviše testiranja, a s obzirom na blizinu granice, cijela epidemiološka situacija nije čudo”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Vančina je najavio kako se dva do tri pacijenta planira otpustiti na kućno liječenje jer su već gotovo sedam dana afebrilni, odnosno nemaju nikakve simptome bolesti i osjećaju se dobro.

 Kod ostalih pacijenata nije zabilježen teži oblik bolesti, no neki imaju povišenu tjelesnu temperaturu te su pod nadzorom liječničke službe.

 "Stanje je zasad stabilno i nadamo se da neće doći do nekog eksponencijalnog rasta, jer smo i ovako preopterećeni", poručio je Vančina i napomenuo da je bolnica prošlog tjedna imala manje od 140 prijema i 130 otpusta.

 Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac kazao je kako je četvero od petero novooboljelih zaraženo u obiteljskim kontaktima, pa iz toga zaključuje da se nisu držali mjera samoizolacije te su bolest prenijeli na ukućane. Za petu osobu nije poznato gdje se zarazila, a postupak utvrđivanja je u tijeku.

 Župan Željko Kolar naveo je kako je zabilježen jedan novi slučaj kršenja izolacije, a u posljednja dva tjedna ukupno 24.

 "Stvarno ne razumijem koji je to poriv čovjeka da uz sva upozorenja, upute koje smo poslali, koje su dostupne po svim mogućim kanalima, nekome još uvijek padne na pamet da napravi tako nešto”, istaknuo je Kolar.

 Iz Stožera navode i kako je 40 osoba zatečeno bez propusnica, a prenijeta je uputa Ministarstva poljoprivrede da poljoprivredne trgovine i vrtni centri koji prodaju sadni materijal mogu raditi.