DEVET NOVOOBOLJELIH

Troje pacijenata u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 'malo teži oblik bolesti'

30.03.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 55 osoba pozitivnih na koronavirus, a od deset pacijenta na bolničkom liječenju troje ima malo teži oblik bolesti, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je devet novih pozitivnih potvrđeno u subotu i nedjelju te da je dosad testirano 211 uzoraka.

„Trenutačno je u bolnici 10 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga sedam na novom odjelu, a troje pacijenata ima malo teži oblik bolesti i oni su u prostoru izolacije“, rekao je Vančin i dodao da su u troje pacijenta prvi testovi bili negativni pa sljedećih dana očekuju i prve izliječene.

Od 55 zaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji 24 su u gradu Pregradi. Epidemiolog Ivan Lipovac objasnio je da je prvooboljela osoba povezana s ostalima, a vratila se iz Švicarske, koja nije bila na listi područja na kojima se širi zaraza.

„Nismo ga mogli staviti u samoizolaciju, nismo imali taj podatak. Problem je što je ta osoba 12 dana bila sa simptomima na više mjesta i zato se virus tako raširio“, rekao je Lipovac i ponovno pozvao na pridržavanje mjera samoizolacije.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj izrazio je zabrinutost zbog porasta broja oboljelih.

„U ovom trenutku samo struka može reći koje mjere treba poduzeti i toga se svi moramo držati, to je moja poruka svim građanima. Osim toga - da se drže svih mjera prihvaćenih na nacionalnoj razini, da ostanu doma i da se čuvaju“, poručio je Vešligaj.

I srednjoškolski viziri dio zaštitne opreme

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da su, s obzirom na nedostatak opreme iako su dobili dio nedjeljne pošiljke iz Kine, odlučili iskoristiti „našu pamet i kontakte s kolegama s područja Hrvatske“.

  • +5
Pevex i Bauhaus ponovno rade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Naime, Srednja škola Krapina krenula je u 3D printanje zaštitnih vizira. Ravnatelj škole Ivica Rozijan istaknuo je da su dobili pozitivno mišljenje struke na testne verzije zaštitnog vizira te će u deset dana isprintati između 350 i 400 komada.

Pročelnica za obrazovanje Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec dodala je da su aplikaciju za izradu zaštitnih vizira putem 3D printera dobili zahvaljujući suradnji s varaždinskim Centrom izvrsnosti za nove tehnologije.

Ovo je samo dokaz da je bitno da imate stručne ljude i da ste ulagali u opremu, rekao je župan Kolar.

„Na području županije imamo još nekoliko firmi koje imaju 3D printere i po potrebi možemo proizvodnju povećati. S obzirom na ono što imamo na zalihi u Općoj bolnici Zabok, što smo uspjeli u međuvremenu nabaviti, smatramo da će ova proizvodnja od 30-40 na dan biti dovoljna“, rekao je Kolar. Dodao je da će po potrebi staviti i druge kapacitete u optjecaj i pomagati drugim područjima Hrvatske.

„Ova borba s koronavirusom nas očekuje barem još dva mjeseca. Ovo nije utrka na 100 metara, ovo je ili 10 tisuća s preponama ili maraton i zato treba dobro rasporediti snage, a isto tako i sačuvati živce. Ključno je da nikakve mjere nikakvog stožera ni hitne službe ne mogu pobijediti virus same, bez sudjelovanja građana“, poručio je Kolar.

Načelnik krapinsko-zagorskog Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek podsjetio je na mjere vezane uz poljoprivrednu proizvodnju, ističući kako cvjećarnice kod groblja ne smiju raditi, da prodaja iz kombija nije dopuštena, da specijalizirane poljoprivredne trgovine mogu raditi, da se mogu registrirati traktori i da će se poljoprivrednicima koji imaju parcele u drugoj općini izdati propusnice.

„Građanima koji se žele vratiti u mjesto prebivališta treba dati propusnice, a isto tako i strancima koji žele napustiti Hrvatsku. Isto tako, i naši radnici koji su bili u samoizolaciji i dobili pozive poslodavaca za povratak na posao u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, da i oni mogu nakon 14 dana otići preko granice“, rekao je Ferek Jambrek.