ukupno 37

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, drugi blizanac ozdravio

14.03.2020 u 08:55

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je u subotu ujutro Nacionalni stožer Civlne zaštite Republike Hrvatske.

Dvije su osobe iz Osijeka, po jedna iz Siska, Varaždina i Zagreba. Sve to su i dalje importirani slučajevi ili bliski kontakti od prije poznatih slučajeva

Situacija je zahtjevna, ali je kontroliramo i držimo u redu, poručili su iz Stožera. Istaknuli su i da je drugi blizanac, od dvojice zaraženih koronavirusom - negativan, odnosno ozdravio je i poslijepodne će ići kući.

'Što se tiče nove situacije s 5 novooboljelih, reći ću da i dalje imamo situaciju da su to importirani slučajevi ili bliski kontakti od već poznatih slučajeva. Radi se o 2 slučaja u Osijeku koji su kontakti osobe koja je otprije poznata u Zagrebu, jedan slučaj u Sisku, osoba koja se vratila iz Španjolske i jedan slučaj u Varaždinu i Zagrebu koji su također putnici. Jedna se osoba vratila iz Amerike, a druga iz Španjolske", kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević apelirala je na medije da se ne otkrivaju podaci na temelju kojih bi javnost mogla zaključiti o kojem djetetu se radi, odnosno koje dijete je došlo u kontakt sa zaraženom osobom.

'Nikakva stigmatizacija, odnosno nikakav senzacionalistički pristup koji nije u javnom interesu nego je na štetu djeteta. Apeliram i pozivam novinare, urednike, ali i građane koji objavljuju informacije putem društvenih mreža da to ne rade, da se drže najvišeg stupnja profesionalnih standarda, da u svakom izvještavanju štite dobrobit djeteta", kazala je.

Na opasku da je Grad Zagreb objavio podatke da se radi o djetetu i vrtiću, kazala je da građani i nadležne službe moraju objavljivati isključivo provjerene informacije i u tome maksimalno zaštite djetetovu privatnost. 'Svi moramo zaštiti zdravlje djece, ali isto tako njihovu privatnost, mir i dostojanstvo', poručila je.

  • +10
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Capak je komentirao i kršenje samoizolacije i kazne koje su propisane kazavši da novčana kazna do osam tisuća kuna nije mala, kao niti dvije godine zatvora po Kaznenom zakonu. 'Važno je da uvedemo nadzor nad provođenjem samoizolacije. Pokušat ćemo to napraviti kroz idućih nekoliko sati i dana', poručio je.

U ovom trenutku je testirano preko 500 ljudi. Govoreći o migrantu, Sirijcu koji je vraćen iz Austrije i koji ne poštuje samoizolaciju, Capak je kazao da je jako teško provesti te mjere jer se radi o nediscipliniranoj osobi.