DOKUMENT O BUDUĆNOSTI EU-A

Pet najvećih država Unije protiv Velike Britanije

22.09.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Londonski Guardian javlja kako najmoćnije države Europske unije pripremaju planove za uvođenje paneuropskog ministra vanjskih poslova te promjene u načinu glasanja koje bi omogućile zaobilaženje britanskog veta

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Poljska žele drugačiju Europsku uniju. To pokazuje 12-stranični dokument koji je nastao nakon više mjeseci diskusija i pregovora pod vodstvom njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, a koji bi mogao u konačnici rezultirati izlaskom Velike Britanije iz EU-a.

Naime, pet od šest najvećih država EU-a predlažu uspostavljanje ministarstva vanjskih poslova na razini EU-a, kako bi Unija konačno dobila koherentnu vanjsku politiku, a spominje se i da EU treba zajedničku obrambenu politiku. To podrazumijeva i stvaranje zajedničke europske vojske u budućnosti.

U međuvremenu takve prijedloge podržava 11 od 27 članica EU-a, pa su se tu našle još i Nizozemska, Belgija, Danska, Luksemburg, Austrija i Portugal, iako bi neki mogli dovesti do raslojavanja unutar Unije. Primjerice, predlaže se i uvođenje posebnog podparlamenta za 17 članica eurozone, kao i da se promjene pravila glasanja kako bi se ubuduće mogao izbjeći britanski veto.

'Kako bi EU postao pravi faktor na globalnoj sceni, potrebno je dugoročno uvesti više većinskih odluka u sferi zajedničke vanjske i sigurnosne politike te spriječiti bilo koju pojedinačnu članicu da opstruira takve inicijative', stoji u dokumentu, koji poziva i na brzu reviziju nekoliko važnih europskih sporazuma.

Očekuje se da će Velika Britanija biti žestoko protiv, a otpora bi moglo biti i unutar Europske komisije jer bi neki njezini odjeli ostali bez sredstava i moći.