zakon još u saboru

Pet mjeseci od potresa u Zagrebu stradali građani strahuju od zime: Nećemo je valjda provesti u kontejneru

02.09.2020 u 22:53

Bionic
Reading

Nešto više od pet mjeseci nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i dijelove Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, Zakon o obnovi napokon je u finalnoj verziji i drugom čitanju u Saboru.

Unatoč svim Vladinim objašnjenjima, nepovjerenje se uvuklo među mnoge stradale od potresa: Ukupno u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinskoj županiji oštećeno je oko 26 tisuća zgrada - 98 posto je u privatnom vlasništvu. I mnogi - državu neće čekati.

Nisu sigurni, kažu za N1, bez obzira na Vladio obećanje da će im novac vratiti naknadno što će biti. Neizvjesnost je i u Cvjetnom naselju koje se do 15. rujna mora iseliti zbog povratka studenata. Obećano im je rješenje: Ili smještaj u hostelu ili subvencionirani najam stana.

Dok se čeka Zakon, država je za 155 osoba za najam isplatila milijun i 200 tisuća kuna, još oko 141 milijun kuna za pomoć oko obnove krovišta, dimnjaka i bojlera. Mnoge zgrade u centru Zagreba još nemaju toplu vodu, a aplicirali su za tu mjeru.

Vrijeme kažu prolazi, stiže jesen pa i zima - a svjesni su svi da je Zakon tek prvi korak u obnovi koja će trajati godinama.

Gđa Suzana Krhelj iz Markuševečkog Popovca našla se u nezavidnoj situaciji nakon što joj je obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu.

'Kuća je dobila crvenu naljepnicu, snalazimo se. Bili smo kod kuma, pa smo dobili kontejnere i sad mislimo da ćemo u tome prebroditi i zimu. Aplicirali smo za najam stana, sređujemo papire, nadamo se barem nužnom smještaju da nismo u kontejnerima', rekla je Krhelj i dodaje da obnovu nikako ne mogu sami: Ne možemo ni početi obnovu sami jer je prije potresa sin dignuo kredit, imamo kredite za kuću koja je 22. 3. porušena i sami ne možemo ništa početi. Čekamo zakon.'