neće ga podržati

Dalija Orešković: Zakon o obnovi Zagreba bacanje je ogromnih sredstava na krivi način i u krive svrhe

01.09.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Stranka s imenom i prezimenom i Pametno najavile su u utorak da neće podržati Vladin Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa jer se radi o krpanju postojećeg stanja a ne temeljitoj obnovi, u sklopu koje će se baciti ogromna javna sredstva na krivi način i u krive svrhe

"Mislimo da je sam temeljni koncept zakona usmjeren na krivi način. Radi se zapravo o bacanju ogromnih javnih sredstava na krivi način i u krive svrhe te o umirivanju savjesti", kazala je saborska zastupnica stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković.

Orešković je na konferenciji za novinare na kojoj su Stranka s imenom i prezimenom i Pametno predstavile svoj prijedlog obnove, istaknula da u trenutnom zakonu nema riječi niti podataka na temelju kojih bi se bilo kakav plan, mjere i aktivnosti mogle osmisliti. "Nema transparentnosti niti analize podataka", dodala je.

Vlada, kaže, donosi zakon, a nije objavila podatke o tome kome će se nekretnine obnavljati, nemamo informaciju niti koliko je stanova u vlasništvu države ili grada koje su dane na korištenje pojedincima, ili na elitnim lokacijama raznim udrugama i strankama po cijeni koja je niža od tržišne.

Obnovom će se pogodovati raznim interesnim skupinama

Sve to, smatra, govori u prilog tome da će se "obnovom pogodovati raznim interesnim skupinama, a ponajmanje koristi od toga će imati sami građani".

Poručila je da Zagreb treba biti cjelovito obnovljen, treba viziju za grad 21. i 22. stoljeća, "a ne daljnje skrivanje trule strukture grada".

Smatra da se zakonom ne rješava osnovni cilj, a to je da se obnovom postigne veća sigurnost i otpornost zgrada na nove potrese, ali isto tako druge ugroze koje prijete.

"Obnova se ne može svesti na lutriju i rulet s ljudskim životima, ne vodi se računa o seizmološkom položaju i da se u tijeku obnove može dogoditi neki novi potencijalno jači potres", poručila je Orešković.

Predloženi zakon, dodaje, može biti podloga samo za hitnu sanaciju, a ona je mogla biti obavljena i bez donošenja posebnog zakona, na temelju postojećih propisa.

Puljak: Dodvoravanje građanima pred lokalne izbore

Zastupnica stranke Pametno Marijana Puljak ustvrdila je da predloženi zakon nudi samo kratkoročno krpanje postojećeg stanja i u njemu ne vide razvojne potencijale. "U tom smislu služi samo za dodvoravanje građanima pred lokalne izbore", kazala je.

Ivica Relković iz Stranke s imenom i prezimenom upozorio je da konstrukcijska obnova može devastirati stanove u zgradi. Blokovski projekti najbolje su, kaže, rješenje i za cjelovitu urbanu obnovu jer mogu najbolje oživjeti stare priče.

Poručio je da je važno razmotriti interpolaciju kao i to da kroz sveobuhvatnu obnovu treba dati priliku za obnovu i naizgled neoštećenih, ali dotrajalih zgrada.

Ističe i da su umjesto jednog modela sufinanciranja u predloženom zakonu, s "nepodnošljivom lakoćom trošenja javnih sredstava", mogući i drugi modeli, poput prodaje zgrada ili stanova u državnom ili gradskom vlasništvu prije bilo kakve obnove, prodaje gradskih stanova i zgrada koje se ne koriste za gradske djelatnosti već se za male novce izdaju povlaštenim najmoprimcima te odobravanje prenamjene potkrovlja u stambeni.

Suvlasnicima se, kaže, može pomoći odobravanje gradnje dodatnih etaža, a predlažu i aktiviranje drugih potencijalnih zgrada i njihovih dvorišta u javne svrhe.