oštra poruka

Horvat poklopio kritičare obnove Zagreba: 'Projekt neambiciozan? Pa jesu li oni ikada u životu na jednom mjestu vidjeli 42 milijarde kuna?!'

02.09.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Oporba kritična - prijedlog Zakona smatra neambicioznim jer cementira postojeće stanje, a ne razmišlja se o tome kakav bi glavni grad trebao biti za 10 godina. Preko Skypea u Temu dana uključio se ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat

Zbog samo desetak sekundi potresa bit će potrebno najmanje desetak godina radova na obnovi oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici. Njih bi trebao omogućiti Zakon o obnovi koji je u saborskoj proceduri.

'Samo za prvu i najnužniju nekretninu postoji i drugi omjer koji smo definirali i za drugu i svaku sljedeću nekretninu Zagreba koju stanovnici Zagreba nisu ili neće nužno koristiti za stanovanje, tamo će omjer biti nešto drugačiji. Novitet je za razliku od dosadašnjih obnova nakon elementarnih nepogoda. I privatni kapital se uključuje u sanaciju i obnovu i ovo što se dogodilo na području Grada Zagreba specifično je i nikad do sada viđeno', rekao je Horvat za HRT.

Horvat je rekao kako sredstva koja će biti potrebna da bi se u jednom dijelu napravila konstrukcijska obnova, a u drugom dijelu cjelovita obnova, procjenjuje na gotovo 42 milijarde kuna.

'Poruka svima onima koji misle da je ovaj projekt neambiciozan: Jesu li ikad u životu na jednom mjestu vidjeli ili barem brojkom napisali 42 milijarde?! Mi ćemo ta sredstva morati pronaći i kvalitetno ih utrošiti kako ne bismo krpali i vratili Zagreb u onakvo stanje u kakvom je bio prije samog potresa, nego da bismo napravili konstrukcijsku obnovu i pripremili Zagreb za prvu sljedeću nepogodu koja nadam se, neće se dogoditi u sljedećih 100 godina', rekao je Horvat.