PRECIZIRANJE UVJETA

Pet igrača u drugom krugu monetizacije autocesta

20.02.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Vladin tim zadužen za davanja u koncesiju više od tisuću kilometara hrvatskih autocesta ovih je dana investitorima koji su potkraj 2013. iskazali zanimanje za sudjelovanje najavio ulazak u sljedeću fazu operacije

U nastavku procesa Vlada Zorana Milanovića ne želi unaprijed isključiti nijednog interesenta. A njih je, kako doznaje Poslovni dnevnik, ukupno pet. Uz dva strano-domaća konzorcija o čijim se kandidaturama već pisalo i dio kojih su domaći mirovinski fondovi, među zainteresiranim koncesionarima su još austrijska grupacija Strabag koja je u Hrvatskoj već podosta toga (g)radila, zatim talijanski operater Atlantia (operater Autostrade) te španjolski mu pandan, kompanija Cintra iz Madrida. Sve se te kompanije za infrastrukturne investicije i upravljanje hvale i povećim referentnim listama i prisutnošću u nizu zemalja.

U drugoj fazi interesentima će se podastrijeti kompletirani dokumenti i prijedlog koncesijskog ugovora, što znači čvrsto definiranje niza varijabli na temelju kojih će se slagati ponude. To pretpostavlja i jasno određenje prema pitanju garancija, pri čemu investicijski bankari ključnima smatraju one vezane uz promet autocesta te valutni rizik.