HRejting

Pet dana uoči izbora u Splitu ankete pokazuju kako neće biti iznenađenja

04.07.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Posjet predsjednika Hrvatskog sabora Splitu između dva izborna kruga. Dva posjeta predsjednika Vlade i HDZ-a. Sve u svrhu jasne i bezrezervne potpore HDZ-ovu kandidatu. No, Splićani su ostali pri svojem izboru iz 1. kruga

Tako barem pokazuje HRejting, prema kojemu će dosadašnji gradonačelnik u nedjelju potvrditi svoj mandat s gotovo dvostruko više glasova (razlika: 29,6%) od protukandidata. Ivica Puljak u 2. krugu osvaja 59,7% , a Zoran Đogaš 30,1%.

Čak i kad bi svi neodlučni (8%) i oni koji kažu da će prekrižiti listić (2,2%), ipak u nedjelju odlučili zaokružiti kandidata HDZ-a i HSS-a, tih 10-ak posto glasova ne bi imalo nikakav utjecaj na konačni rezultat.

Kako su se raspodijelili glasovi preostalih sedmero kandidata eliminiranih u prvom izbornom krugu? Tko je od njih više profitirao, Puljak ili Đogaš?

Iako se izbori za gradonačelnika poput lokalnih često nazivaju komunalnim izborima, svjetonazor i ideologija tu obično imaju golemu ulogu. Ali, u Splitu, čini se, ne i presudnu.

Primjerice, gotovo 2/3 (58,4%) Kerumovih birača iz 1. kruga glas će, očekivano, sad dati HDZ-ovu kandidatu, a samo oko 21% (21,7%) kandidatu Centra.

No istodobno, 75% birača kandidata desno orijentiranog Mosta u drugom se krugu izjasnilo za lijevo-liberalnog Puljka, a samo 15% (15,3%) za Đogaša.

Kod birača preostalih pet kandidata eliminiranih u 1. krugu, nema neočekivanih svjetonazorskih odstupanja.

Tako će natpolovična većina glasača (53,2) desnog saveza predvođenog Domovinskim pokretom ovaj put stati na stranu HDZ-ova Đogaša, ali će 15% (15,2%) ipak zaokružiti Puljka. Među Zlodreovim je biračima najviše trenutačno neodlučnih. Više od 20% (23%).

Zato neodlučnih, ni onih koji namjeravaju poništiti glasački listić nema kod birača SDP-ova eliminiranog kandidata Matijevića. Njih 94 i pol posto u 2. krugu zaokružuje Puljka, a samo, ali ipak 5 i pol posto HDZ-ova Đogaša.

Kod birača preostalih troje uglavnom lijevo orijentiranih kandidata iz 1. kruga, jedino su iznenađenje oni bivšeg SDP-ovca Franića. Njih više od 62% (62,3%) kaže da će u nedjelju zaokružiti HDZ-ova Đogaša, a manje od 38% (37,7%) Puljka.

Glasači kandidatkinja Možemo! i stranke Pametno za Split i Dalmaciju svjetonazorski - na liniji. Apsolutno ni jedan njihov birač nije se izjasnio za Đogaša. 86% onih koji su bili za Tamaru Visković sad će biti za Puljka, kao i svi (100%) koji su u 1. krugu stali uz kandidatkinju stranke Pametno za Split i Dalmaciju.