IZ SPLITA

Perzijski mačak Ante pobjednik svjetske izložbe mačaka u Karlovcu

24.09.2023 u 22:18

Bionic
Reading

U organizaciji Kluba ljubitelja mačaka 'Felis Croatia', u Karlovcu je u subotu i nedjelju održana svjetska izložba mačaka po pravilima Svjetske federacije mačaka (WCF), a sveukupni pobjednik je četverogodišnji perzijski mačak Antoshka nadimka Ante vlasnice Gordane Radić iz Splita

Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja, mačke je ocjenjivao žiri od deset međunarodnih sudaca, a natjecalo se u nizu kategorija i krugova.

Predsjednik Kluba 'Felis Croatia' Trpimir-Frane Sulić kazao je kako je prilično zahtjevno bilo organizirati izložbu, ali da su se na to odlučili iz ljubavi prema mačkama jer su svi članovi uzgajivači i felinolozi – stručnjaci za mačke.

'Tu su i domaće mačke i svjetski prvaci – trebalo je sve podići stepenicu iznad, a ujedno smo htjeli da i drugi dijelovi Hrvatske vide različite mačke i pasmine', dodao je Sulić.

Izložene su tako mačke i onih pasmina koje nisu uobičajene kod nas, kao što su kurilski bobtail, transilvanijska mačka, Bombay mačka i druge. Sulić je također ocijenio da Hrvatska stoji jako dobro što se tiče kvalitete mačaka.

Gordana Radić je rekla Hini da se sedam godina bavi uzgojem mačaka. 'Ne znam kud ću s peharima, a to je zato što sam na početku bavljenja uzgojem kupila mačke od najboljih svjetskih uzgajivača', objasnila je Radić, čiji je mačak Fidži također nagrađivan u Karlovcu.

Među izlagačima je bio i Boris Herman iz Maribora čija je mačka Piski dobila najviša priznanja od tri različita svjetska saveza, a proglašena je i najboljom mačkom u Sloveniji. Poveo je sa sobom i Lyru, mačku nešto stariju od godine dana.

'Bavili smo se 25 godina uzgojem, ali smo od toga odustali jer nam je bilo teško odvajati se od mačića prilikom prodaje, a nismo niti bili uvijek sigurni predajemo li ih najboljim ljudima', rekao je Herman.