HRVATSKI TRAG

Peru obnavlja ured za istraživanje NLO-a

28.10.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Nije da bismo željeli davati dodatnu inspiraciju hrvatskoj birokraciji, ali vlasti Perua odlučile su otvoriti ured za istraživanje NLO-a. Čine to zbog, kako prenose mediji, 'povećanog zamjećivanja anomalijskih zračnih fenomena'

U priči koja ovih dana obilazi svijet, od početka, doduše, postoji hrvatski trag; o tome da vojska pokreće ovakav ured javnost je izvijestio pukovnik Julio Vucetich. Čovjek je šef svemirskog odjela u Zračnim snagama Perua.

Sličan ured već je bio formiran 2001. godine, a zatvoren je prije pet godina. No niz prijava neidentificiranih letećih objekata naveo je, tvrdi Vucetich, vojsku da opet posegne u budžet kako bi se stvorio odbor sastavljen od sociologa, arheologa, astronoma, meteorologa i vojnog osoblja.

'Mnogi ljudi ne prijavljuju NLO-e zbog straha da će biti proglašeni ludima ili da će ih ismijavati, ali danas, s novom tehnologijom - kamerama na telefonima, društvenim mrežama - oni mogu biti puno otvoreniji, bez osjećaja da su jedini vidjeli to što su vidjeli', objasnio je Vucetich. I sam je, priznaje, na nebu vidio nebeske fenomene koji ulaze u ovu kategoriju. 'Na sobnoj razini, očito mi je da nismo sami na ovom svijetu, ili u svemiru', poručuje Vucetich.

Peru je, prema pisanju Guardiana, zemlja koja bilježi osobito velik broj prijava NLO-a te zbog toga privlači ufologe iz ostatka svijeta. Lokalni mediji nedavno su izvještavali o svijetlećim loptama koje su, navodno, danima gledali seljani iz Marabambe u centralnom dijelu zemlje. Kao jedno od najzanimljivijih mjesta za ufologe navodi se kupališni centar Chilca nedaleko od glavnog grada Lime.

Guardian napominje da uredi za istraživanje NLO-a postoje i u drugim zemljama Južne Amerike - Ekvadoru, Brazilu, Argentini i Urugvaju.