NOBILO O OPTUŽNICI

'Perkovića terete samo da je nabavio ključeve garaže'

21.07.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Sud u Münchenu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg šefa jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića, kojom ga se tereti za organizaciju i logističku podršku ubojstva Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1982. Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je jedina konkretna stvar za koju ga terete nabava ključeva garaže u Wolfratshausenu u kojem je izvršeno ubojstvo

Tereti li njemački sud Josipa Perkovića za pomaganje u ubojstvu ili čak za izvršenje ubojstva Josipa Perkovića, odvjetnik Ante Nobilo kaže da još uvijek ne zna jer još nije dobio pisanu optužnicu.

'U srijedu idem u München i tada ću sve znati. To je tricky situacija jer jedina radnja za koju se Perković tereti je pribavljanje ključeva garaže. Tereti ga se za pomaganje drugoj osobi u izvršenju ubojstva, no ako se uz to ubroji logistička organizacija ubojstva, tada bi ga se moglo teretiti i za samo izvršenje. Zasad na tu temu ne mogu više reći', kaže Nobilo.

Podsjeća da se obrana nije žalila na optužnicu jer, kaže, njemački sudovi vrlo rijetko prihvaćaju takve žalbe, ali i zato da ne otkrivaju taktiku svoje obrane na sudu. 'Potvrda optužnice za nas je rutinska stvar. Nakon toga nam je sazvano i prvo ročište u listopadu, no očekujemo da će suđenje ipak početi u studenom jer će se čekati na optužnicu Zdravka Mustača i spajanje njihovih postupaka. Tako je ekonomičnije', kaže Nobilo.