Događanja

Perforacije: najuzbudljiviji izvedbeni tjedan u godini 24. – 31. listopada

15.10.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Više od 40 različitih izvedbi, domaćih i inozemnih umjetnika svih generacija, uz poseban ekološki segment programa i dvije premijere, u Rijeku, Zagreb i Dubrovnik, od 24. do 31. listopada, dovode festival Perforacije i zasjedanje međunarodne mreže IETM.

Nakon niza međunarodnih gostovanja, festival Perforacije - tjedan izvedbenih umjetnosti vraća se u Hrvatsku, točnije u Rijeku, Zagreb i Dubrovnik kako bi publici od 24. do 31. listopada ponudio najuzbudljiviji izvedbeni tjedan u godini.

Kao dokazano najvibrantniji izlog kako domaćih tako i regionalnih izvedbenih projekata, Perforacije će i ove godine nuditi program raznolikih umjetničkih formi, od performansa preko plesnih predstava do instalacija, a u izvedbi umjetnika svih generacija – od živućih klasika poput Vlaste Delimar, do mladih nada poput Antonije Kuzmanić

Na festivalskom su programu i dvije premijere: nova predstava kolektiva BADco, Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje, čijom praizvedbom Perforacije i započinju 24. listopada u Rijeci, te Labrović (na kvadrat), prva suradnja dvoje prezimenjaka – Jakova i Siniše Labrovića, a koja će u već etabliranom brandu Perforacija, formatu Noći performansa propitivati značaj – nepotizma.

Iz Slovenije na festival stižu etablirane zvijezde poput Janeza Janše i Matjaža Pograjca, odnosno njegova Betontaca, dok će doslovno drugačiji pogled na svijet izvedbenih umjetnosti, onaj kroz objektiv proslavljene njujorške fotografkinje Peggy Jarrell Kaplan, ponuditi izložba Balkan Spirit.

Posebno mjesto u ovogodišnjem programu Perforacija zauzimaju ekologija i održivi razvoj, o kojima će biti riječi na radionicama u organizaciji Sindikata Biciklista, ali i na Večeri invazivnih vrsta: Jesen, kulinarsko performativnom događanju realiziranom u suradnji s udrugom Populus. Dijelom performans, dijelom happening, a dijelom jestiva instalacija bit će i Cabbage Clairvoyant redovitog gosta Perforacija, Željka Zorice, dok će vrhunac 'zelenog' programa festivala biti jedinstvena izvedba predstave Vodni rat kultnog Damira Bartola Indoša na samom izvoru rijeke Omble, mjestu na kojem bi u skoroj budućnosti trebala niknuti sporna istoimena hidroelektrana.

Program Perforacija održava se paralelno s jesenskim zasjedanjem IETM, jedne od najvećih krovnih svjetskih organizacija za izvedbene umjetnosti, čije članstvo broji preko 500 organizacija iz 45 zemalja.

Plenarni sastanak te globalne mreže održat će se u Zagrebu, i to od 25. do 28. listopada, a uz brojna predavanja, među kojima ona ministrice kulture prof. dr. Andree Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i brojnih drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti, ponudit će i bogat umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

Organizacijski odbor IETM-Zagreb 2012 koji čine Domino, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples/ Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka), uglednim će međunarodnim gostima tako predstaviti izbor iz recentne domaće izvedbene produkcije, ali i showcase domaće plesne scene, kako bi umrežavanjem i poticanjem na suradnju otvorio nove mogućnosti za unaprjeđenje izvedbenih umjetnosti,

Sami članovi IETM-a, nekoć ‘neformalnog europskog kazališnog susreta’ (“Informal European Theatre Meeting"), a danas međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti, na ovom će zasjedanju pokušati dati odgovor na pitanja koje su to umjetničke paradigme razvijene tijekom protekla dva desetljeća, kako su (umjetnički) ideali generirani, podržavani i poticani te koje ideje i umjetničke prakse streme napretku i isti pogone.

Umjetnički programi Perforacija i IETM održavat će se u Rijeci na sceni HKD na Sušaku, u Zagrebu pak u prostorima Studentskog centra, Zagrebačkog plesnog centra, Muzeja suvremene umjetnosti, Doma Hrvatskih likovnih umjetnika, Zagrebačkog kazališta mladih, Pogona, Sceni Travno MCUK te Kinu Europa, a u Dubrovniku u Art radionici Lazareti, na Stradunu te već spomenutom izvoru Omble.

Ulaznice za sve programe moguće je nabaviti na mjestima izvedbe po cijeni već od 40 kn, a više informacija o svim programima pronaći na adresi http://www.perforacije.org