nebriga države

Peović: Riječki PIK klasična privatizacijska priča

13.04.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u Rijeci da je riječka prehrambena tvrtka PIK klasična privatizacijska priča u kojoj će se neki privatnici obogatiti, radnici ostati na ulici, "a svi mi ćemo izgubiti"

Na konferenciji za novinare Peović je ocijenila da je riječka tvornica prehrambenih proizvoda PIK, u kojoj je ostalo 260 radnika, jedna od rijetkih koje su se suprotstavile i preživjele "kriminalnu privatizaciju 90-ih, što je omogućeno radničkim dioničarstvom".

"No, zbog nebrige države za svoju prehrambenu industriju, PIK dolazi u probleme, a to primjećuju privatizacijski torbari Gino Pastorčič i Igor Borovac i otkupljuju dionice od radnika te dolaze do većinskoga kontrolnog paketa", rekla je Peović.

Podsjetila je da je HANFA utvrdila mnoge nepravilnosti u tim postupcima i naredila da Pastorčić i Borovac objave ponudu za otkup preostalih dionica po zakonskim tržišnim cijenama.

Oni su dali ponudu u razini trećine od zakonske pa HANFA nije dopustila daljnje transakcije. Oni se žale, želeći tako dobiti potrebno vrijeme za prodaju nekretnina bez znanja Nadzornog odbora i skupštine PIK-a te malih dioničara, rekla je Peović.

Na taj način su već prodali nekretnine PIK-a u Crikvenici, na Rabu i u Malinskoj, dodala je.

Njih dvojica žele stvoriti situaciju u kojoj bi uništili PIK i otpustili radnike. Svi gubimo u takvim okolnostima jer bi ovo trebala biti godina u kojoj shvaćamo nužnost prehrambene samodostatnosti, a PIK je idealna tvrtka za ostvarenje toga, rekla je Peović.

Zbog svega, Radnička fronta namjerava podići kaznenu prijavu protiv Pastorčića i Borovca i tražiti da se istraže njihovi postupci.

Tražit ćemo i reakcije države i DORH-a te upoznati ministre financija i gospodarstva s ovim slučajem, rekla je, ističući kako je DORH u tom slučaju trebao reagirati po službenoj dužnosti, i bez kaznene prijave Radničke fronte.

Odgovarajući na pitanje novinara, ocijenila da je štrajk sindikata javnih služba apsolutno opravdan jer se zaposlenima realno snižavaju plaće. Stopa inflacije je veća od zatraženog postotka povećanja plaća pa se sindikati bore za običnu egzistenciju zaposlenih, rekla je Katarina Peović.