PREMOĆ na izdisaju

Prvi čovjek Pentagona šokiran borbenom spremnošću američke vojske

14.06.2017 u 10:39

Bionic
Reading

Američki ministar obrane James Mattis tijekom saslušanja pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa u vezi sa zahtjevom za vojni proračun za iduću godinu konstatirao je da je razina borbene spremnosti u zemlji - niska

Šef Pentagona tijekom saslušanja izjavio je kako RusijaKina izazivaju vojnu dominaciju Sjedinjenih Država tehnološkim napretkom pomorskih, kopnenih i zračnih oružanih sustava.

'Naše zapovjedništvo na moru ugroženo je borbenim kopnenim sustavima dugog dometa koji su konstruirani za napade na naše brodove na sve dužim rastojanjima. Našu podvodnu premoć, koja je neupitna od kraja Hladnog rata i ključna prednost pred konkurencijom, izazvale su Rusija i Kina', izjavio je Mattis, dodajući kako je šokiran borbenom spremnošću američke vojske.

Mattis je dao izjavu pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD-a kao dio iskaza na saslušanju o zahtjevu za proračun Pentagona za 2018. godinu.

Mattis je, također, dodao da je dominacija SAD-a u zraku izazvana 'širenjem naprednih integriranih protuzračnih obrambenih mreža i 5. generacije borbenih zrakoplova'.

Štoviše, ministar obrane je rekao kako je dominacija SAD-a na kopnu u konvencionalnom, vrhunskom oružju 'ugrožena uvođenjem navođenog oružja dugog dometa zrak-zemlja i zemlja-zemlja, naprednih oklopnih vozila, protuoklopnog oružja i taktičkih sustava za elektronsko ratovanje'.

Istaknuo je kako takva situacija dovodi u opasnost čitav međunarodni poredak. 

Podsjetimo, Mattis je još ranije izdao naredbu o reviziji nacionalnog programa proturaketne odbrane.