nova opasnost

Pem Novosel: Delta plus varijanta u Zagrebu, jedan od razloga brzog širenja virusa

10.11.2021 u 13:12

Bionic
Reading

Nadamo se da smo na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa, iako to ne možemo jamčiti. Vidimo da se zadnjih tjedana situacija dosta brzo pogoršava, kazala je epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HTV-ov podnevni Dnevnik. Dodala je da je Delta plus varijanta virusa, koja je zaraznija od Delte, jedno od objašnjenja zašto se virus širi toliko brzo i zašto je ovoliki broj novozaraženih.

Prošli tjedan zabilježen je novi soj Delta plus u Čakovcu. U vezi s tim stigli su i novi rezultati sekvencioniranja. Pem Novosel je za HTV kazala da je očekivano da se Delta plus, odnosno varijanta virusa, širi. Prisutan je i u Zagrebu i Splitu.

'To nam može biti jedno od objašnjenja zašto je naglo i brzo ovoliki broj novozaraženih. Delta plus varijanta virusa je još zaraznija pa nam prema tome i objašnjava ovako brzo širenje', dodaje Pem Novosel.

Smatra da ako se nećemo cijepiti i pridržavati se epidemioloških mjera, onda vrlo brzo i dolazi do prijenosa zaraze.

Odgovarajući na pitanje o karakteristikama eksperimentalnih lijekova protiv koronavirusa kazala je da je prema rezultatima istraživanja proizvođača njihova učinkovitost vrlo visoka, do 90 posto za teške oblike bolesti.

  • +20
Drive-in testiranje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Ako se dovoljno rano primijeni, u prva tri dana, dolazi do sprečavanja razvijanja teških oblika bolesti i sprečavanja smrtnih ishoda. To je jako dobra vijest', dodala je.

Naglasila je kako je cijepljenje i dalje najvažnija prevencija.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ