NIZ PROBLEMA

Pejčinović Burić: Ulazak u OECD ne blokira SAD

08.03.2019 u 15:18

Bionic
Reading

SAD ne blokira ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), nego se članice još nisu dogovorile o daljenjem proširenju, izjavila je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Jutarnji list u petak piše da se Washington protivi ulasku Hrvatske u OECD, a kao moguće razloge navodi probleme s povratom židovske i imovine Srpske Pravoslavne Crkve, reakcije vlasti na poricanje holokausta i ustaške simbole, korupciju i diskriminaciju LGBT osoba i drugih manjina.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu nije ni potvrdilo ni demantiralo tu vijest, rekavši tek da je "OECD organizacija utemeljena na konsenzusu i bilo kakvu odluku o početku postupka pristupanja neke države donosi svih 36 članica".

Pejčinović Burić tvrdi da ulazak Hrvatske ne blokira SAD, nego to što među članicama nema konsenzusa o proširenju.

"Nema govora o blokiraju Hrvatske, radi se o jednom širem pitanju unutar OECD-a i kada članice nađu odgovor koji će se prihvatiti konsenzusom onda će se otvoriti mogućnost proširenja", izjavila je ministrica novinarima.

Nije mogla procijeniti koliko bi vremena moglo proći prije ulaska Hrvatske, koja je je zahtjev za članstvo podnijela prije tri godine. Početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunjska, Peru, Argentina te Brazil.

Primanje Hrvatske blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina-Mol. Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

Osnovan 1960., OECD sa sjedištem u Parizu konzultativna je organizacija i glavni joj je cilj jačanje gospodarskog rasta zemalja članica i povećanje životnog standarda.