nije dobro

OECD bitno srezao prognozu rasta eurozone

06.03.2019 u 15:44

Bionic
Reading

Izgledi za rast gospodarstva 19-člane eurozone osjetno su prigušeni, objavila je u srijedu Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), snizivši prognozu rasta aktivnosti u ovoj godini u zoni primjene zajedničke europske valute na jedan posto. U studenome OECD je za eurozonu u 2019. prognozirao 1,8-postotni rast. Među razlozima snižene prognoze u organizaciji 36 uglavnom bogatih zemalja svijeta izdvajaju slabije izglede za Njemačku i Italiju, vodeća gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute.

U OECD-u sada očekuju da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 0,7 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,6 posto. Aktivnosti u talijanskom gospodarstvu trebale bi se pak smanjiti za 0,2 posto.

Ekonomske su prognoze slabije za gotovo svih 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju u skupini G20 ali podaci pokazuju da je najteže pogođena upravo eurozona, ističu u OECD-u.

Pogoršane izglede objašnjavaju posustajanjem aktivnosti u Kini, slabijom Europom, padom aktivnosti u industriji i političkom neizvjesnošću. Procjenjuju da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 3,3 posto, te neznatno ubrzati u 2020., na 3,4 posto. Dosada su za obje godine predviđali stopu rasta od 3,5 posto.

"Svjetsko gospodarstvo suočava se sa sve ozbiljnijim nepovoljnim trendovima", zaključuje glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone.

"Izrazitije usporavanje u bilo kojoj velikoj regiji moglo bi izazvati poremećaje u aktivnostima širom svijeta, posebno ako se prelije na financijska tržišta", dodaje Boone.