UNATOČ BREXITU

Pejčinović Burić britanskom ministru: Vlada za ukidanje ograničenja hrvatskim radnicima

05.03.2018 u 11:26

Bionic
Reading

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je u ponedjeljak britanskom ministru za izlazak iz Europske Unije Davidu Davisu da se hrvatska vlada zalaže za otvaranje tamošnjeg tržišta rada hrvatskim radnicima.

Britanija je jedna od zemalja EU-a koje su uvele prijelaznu mjeru ograničenja slobode kretanja radnika iz RH najmanje do 30. lipnja 2018. godine. Britanija ograničenje može produljiti za još maksimalno dvije godine.

Hrvatska vlada nastoji iskoristiti pregovore o Brexitu kako bi se izborila da Britanija otvori svoje tržište hrvatskim radnicima. 

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a nakon Davisova posjeta Zrinjevcu, Pejčinović Burić naglasila je kako je u interesu obje strane u pregovorima o Brexitu, a osobito građana i poslovnih subjekata, da se što prije postigne suglasje oko ključnih tema kako bi se izbjeglo produljivanje razdoblja nesigurnosti, ili u krajnjoj liniji, povlačenje Britanije iz Unije bez sporazuma.

Pritom je podsjetila kako su za Hrvatsku jedan od važnih elemenata ovih pregovora prava građana te kako se vlada RH zalaže za ukidanje prijelaznih mjera ograničenja slobode kretanja radnika iz Hrvatske, naglašava se u priopćenju.

Ministar Davis na sastanku je predstavio najnovija razmišljanja britanske vlade o budućim odnosima UK-a i EU-a te izvijestio o britanskim stavovima vezano za trenutni tijek pregovora.

Šefica hrvatske diplomacije također kazala da Hrvatska podupire stvaranje okvira za partnerstvo Europske unije s Britanijom nakon Brexita te će nastaviti ulagati napore u jačanje bilateralne suradnje u novim okvirima.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić