ISTRAGA POKAZALA

Pedofilije je bilo u svakoj belgijskoj crkvi

Bionic
Reading

Nezavisna komisija koja je dobila zadatak istražiti navode o seksualnom zlostavljanju djece u katoličkim crkvama u Belgiji došla je do šokantnog otkrića - u svakoj belgijskoj crkvi bilo je pedofilije!

Istražitelji su dobili navode o 475 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u razdoblju od 50-ih do kasnih 80-ih prošlog stoljeća.

'Možemo reći da nijedna župa nije uspjela izbjeći seksualno zlostavljanje', stoji u zaključku komisije.

U 200 stranica dugačkom izvještaju spominje se i 13 samoubojstava i šest pokušaja samoubojstva uzrokovanih seksualnim zlostavljanjem u belgijskim crkvama.

'Radi se o analnom i oralnom zlostavljanju i prisiljavanju na samozadovoljavanje. Nitko od nas nije bio spreman na težinu nekih optužbi za zlostavljanje. Svi smo mi zbog toga u nekim trenucima propitivali svoju vjeru u Boga, Crkvu i ljudski rod', rekao je šef komisije Peter Adriaenssens

No iako je ustanovila da su razmjeri zlostavljanja bili prestrašni, komisija nije uspjela naći dokaze koji bi govorili da je došlo do zataškavanja od strane Crkve.

Belgijski biskup Riger Vangheluwe koji je napustio svoj položaj u travnju nakon priznanja da je napastovao svog nećaka, u subotu je objavio 'povlačenje kako bi razmislio o svom životu i budućnosti', javljaju mediji i podsjećaju da je dan ranije objelodanjen dosje o stotinama slučajeva seksualnog iskorištavanja djece u Katoličkoj crkvi.

Otkriće je izazvalo bijes u Belgiji, gdje su odmah pale usporedbe sa slučajem Marca Dutrouxa, pedofila i ubojice djece koji služi doživotnu kaznu.

Glasnogovornik kardinala Godfrieda Danneelsa je kazao da je poglavar belgijske Katoličke crkve zgrožen svjedočenjima žrtava.