vojni incident

Pavliček: Situacija oko pada drona u Zagrebu kao rubrika 'vjerovali ili ne'

16.03.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) kazao je u srijedu da se ono što se događalo proteklih šest dana oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu može opisati kao „rubrika vjerovali ili ne”

Pavliček je kazao u slobodnom govoru da je riječ najvećem vojnom incidentu od Domovinskog rata. Ishitrene izjave, poluinformacije i prepucavanja premijera Andreja Plenkovića, ministara obrane Marija Banožića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića dovele do toliko konfuzije da se stvara dodatno nepovjerenje građana u hrvatske institucije, ocijenio je.

Pavliček se pita koliko je zapravo Hrvatska dobila sigurnosti od NATO saveza te što bi se dogodilo da je letjelica pala na London, Pariz ili Berlin, osvrnuvši se na izjave glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

„Trebamo se uzdati u se i svoje kljuse”, zaključio je Pavliček pozvavši na veća ulaganja u vojsku, opremu i povećanje nerazvrstane pričuve.

Pavliček se osvrnuo i na prelete vojnih zrakoplova Rafalea nad Zagrebom kazavši da njemu osobno nisu ulili nikakvu dodatnu sigurnost i da nije impresioniran.

„Postajemo neozbiljna država i onda se čudimo kada predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić kaže na skupu da Hrvati nisu ni za dron spremni, kada nam se smiju takvi”, ustvrdio je.

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) kazala je kako je „novo normalno” postalo potpuno nenormalno, te da nakon pandemije i potresa vrhunac nenormalnog je pad sovjetske rakete u Zagrebu.

Šalom je pritom nazvala način na koji se o tom ozbiljnom incidentu komuniciralo s javnosti ocijenivši to „neozbiljnim igranjem živcima i osjećajima ljudi” i „kaosom kakav ne bi pojeo ni pas s maslom” .

Hrvatske institucije ne funkcioniraju kako bi trebale, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) istaknuo je da moramo jačati sigurnost, ali i dodao da se to ne čini preletima zrakoplova iznad hrvatskih gradova ocijenivši ispravnom odluku predsjednika RH da zabrani prelete.

„Jačanje opreza čini se upozoravanjem, razgovorom i dogovorom oko toga na koji način osigurati da se to više ne ponovi”, naglasio je.

Mario Kapulica (Klub zastupnika HDZ-a) pozivajući se za odredbe Zakona o obrani kazao je da predsjednik RH i vrhovni zapovjednik nije ovlašten davati zapovijedi o zabrani letova vojnima zrakoplovima iznad hrvatskih gradova, već načelnik Glavnog stožera.

Milanovićevom zapovijedi Hrvatska se na neki način izuzima iz zajedničkog i usklađenog djelovanja NATO članica, te produbljuje nepovjerenje među saveznicima, ocijenio je Kapulica.

Zastupnici su u slobodnim govorima izrazili također zabrinutost zbog rasta cijena benzina i dizela pozvavši Vladu da reagira, smanji trošarine, privremeno ukine naplatu PDV-a na gorivo i slično.

Katarina Peović (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) predložila je primjerice poticanje korištenja javnog prijevoza tako da bude besplatan ili da se smanji njegova cijena.