drastična poskupljenja

Pavliček: Hrvatska nije spremna za uvođenje eura

09.03.2022 u 19:27

Bionic
Reading

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ocijenio je u srijedu u saborskoj raspravi o ulasku Hrvatske u eurozonu, da Hrvatska za to još nije spremna, pogotovo u vrijeme ukrajinske krize kada prijete drastična poskupljenja energenata i posljedično svih roba i usluga

U raspravi o Prijedlogu zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, rekao je kako postoji opasnost da bi u ovim okolnostima to moglo dovesti do dodatnog pada standarda hrvatskih građana. Ustvrdio je da je Hrvatsku u proteklih devet godina članstva u Europske unije pretekla i Rumunjska, a da još samo Bugarska ima lošiji standard građana.

Vesna Vučemilović (HS) ocijenila je vezano uz gubitak monetarnog suvereniteta uvođenjem eura, kako 30 godina nisu korišteni instrumenti monetarne politike pa je malo vjerojatno da će biti i ubuduće, dodavši da ćemo se ih se sada i službeno odreći. I Željko Sačić (HS) također smatra da bi uvođenje eura trebalo odgoditi, jer nam ono samo po sebi neće donijeti blagostanje.

Zvane Brumnić (NZ - Klub zastupnika Socijaldemokrati) podržao je uvođenje eura, kazavši da Hrvatska ionako ne koristi mehanizme monetarne politike i kako se situacija vjerojatno neće promijeniti idućih 10 godina.

Boris Lalovac (SDP) smatra kako bi do drugog čitanja trebalo osigurati da raspravi o toj temi nazoće i predstavnici HNB-a kako bi mogli odgovarati na zastupnička pitanja. Građani su loše informirani, a važno je da razumiju o čemu se radi, istaknuo je Lalovac. Dodao je da je potrebno donijeti akcijski plan zaštite potrošača.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kaže da euro neće riješiti naše probleme, nego ćemo to morati sami. Ključnim drži hoće li HNB predložiti da Hrvatski sabor donese odluku da se formira Fond za fiskalnu stabilizaciju kao instrument povećanja oporezivanja.

Erik Fabijanić (NZ - Klub Socijaldemokrata) podsjetio je da je Hrvatskoj nakon ulaska u EU preostao ulazak u eurozonu i schengensku zonu. Podržava zakonski prijedlog i ulazak Hrvatske u eurozonu te drži da odricanje od dijela suvereniteta ne mora biti nužno loše. Uvođenjem eura moći će se uspoređivati cijene istih roba i usluga, odnosno kamatnih stopa na kredite u drugim zemljama EU, rekao je.

Marin Lerotić (Klub IDS-a) smatra da građane treba bolje upoznati što znači uvođenje eura, a Vlada bi ih trebala zaštiti od stampeda povećanja cijena mjerama koje će ga ublažiti. Hrvatsku će ulazak u eurozonu dodatno pozicionirati unutar europske obitelji, smanjiti kamatne stope i elminirati troškove konverzije, naglasio je.

Marin Mandarić (Klub HDZ-a) podržava prijedlog zakona i smatra da Hrvatska u eurozonu treba ući što prije. Napomenuo je kako je odluka o tome već ranije donesena i da je većina današnje rasprava o tome treba li uvesti euro ili ne izlišna. Hrvatska je visokoeurizirana zemlja, zaključio je.