bivši ministar

MIP: Mirovanje zastupničkog mandata Darka Horvata

09.03.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo objavilo je u srijedu da je 5. ožujka 2022. prestalo mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Darka Horvata, ali je na osobni zahtjev, istoga dana ponovno počelo mirovanje Horvatova mandata u Saboru

Darko Horvat, bivši ministar kojeg Uskok sumnjiči za nezakonitosti u podjeli poticaja 2018., nakon uhićenja i razrješenja podnio je pisani zahtjev za prestanak mirovanja zastupničke dužnosti predsjedniku Hrvatskoga sabora u zakonskom roku, temeljem prestanka obnašanja nespojive dužnosti.

Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni Zakonom utvrđeni uvjeti, da mirovanje zastupničkog mandata Horvata prestaje osmoga dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. No, Horvat je potom podnio pisani zahtjev za ponovno stavljanje zastupničkog mandata u mirovanje te je Povjerenstvo utvrdilo da su ispunjeni zakonom utvrđeni uvjeti za početak mirovanja njegova zastupničkog mandata i nastavak obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika Ljubomira Kolareka, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Robert Jankovics.

MIP je također donio odluku da se za vrijeme trajanja zastupničkog mandata uskraćuje odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv zastupnika Marina Miletića, prema privatnoj tužbi, a temeljem zahtjeva punomoćnika privatnog tužitelja Elvisa Duspare iz Zagreba. Taj se postupak vodi pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu.

Povjerenstvo je načelnog stava da se u slučajevima privatnih tužitelja, a uglavnom je riječ o tužbama za kaznena djela klevete i uvrede, predlaže Hrvatskome saboru uskraćivanje odobrenja. Kazneni postupak može se nastaviti nakon isteka zastupničkog mandata, napominju iz Povjerenstva.

Isto tako za vrijeme trajanja zastupničkog mandata uskraćuje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Mate Frankovića po zahtjevu supsidijarnog tužitelja Društva prijatelja Grada Dubrovnika zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kazneni postupak može se pokrenuti i voditi nakon isteka zastupničkog mandata, s obzirom na to da zastara ne teče dok postoje opravdani razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti, stoji, uz ostalo, u obrazloženju saborskog MIP-a.