ANALIZA ISTINITIH LAŽI

'Pavićevo laganje može imati ozbiljne posljedice'

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 16:05
  • Objavljeno 28.02.2011 u 15:43
Mladen Pavić i Jadranka Kosor

Mladen Pavić i Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Vlada ima saznanja da je prosvjede financirala oporba. Iza napada na zgradu HDZ-a u Osijeku stoje SDP i HDSSB. Vlast se mijenja na izborima, a ne na ulici.' To su jedine izjave kojima su prosvjede od Splita do Osijeka komentirali viđeni HDZ–ovci

Inače vrlo glasni HDZ-ovci posljednjih nekoliko dana iznimno su tihi i njihovi istupi u medijima na temu prosvjeda ne staju ni na prste jedne ruke. Nakon današnjeg sastanka Predsjedništva stranke telefoni su im bili isključeni ili su kratko poručivali, poput Vladimira Šeksa 'kako nemaju vremena ništa komentirati'.

Teza glasnogovornika Vlade Mladena Pavića kako 'prosvjede financira oporba' dočekana je na 'nož' od Kukuriku kolacije koja traži od Banskih dvora da konkretiziraju Pavićevu konstataciju, kojeg je čak i policija demantirala, ili najavljuju sudsku tužbu.

Za profesora na fakultetu političkih znanosti Ivana Rimca nije čudno što HDZ šuti, jer im drugo ne preostaje.

'Oni naprosto nemaju što reći. Svjesni su da je do prosvjeda dovela njihova politika. Međutim, vrlo opasno može biti laganje Vlade kada kaže da prosvjede financira oporba. Takve izjave mogu imati ozbiljne posljedice i one su vrlo opasne', kazao je Rimac

Politički analitičar Višeslav Raos drži da je Pavićeva izjava kriva reakcija i paušalna ocjena.

'To je bila promašena teza. Posebno u dijelu u kojem kaže općenito da je prosvjede financirala oporba. Činjenica je da postoje indicije da iza osječkih prosvjeda stoji HDSSB i da su tamošnji prosvjedi bili usmjereni protiv HDZ-a dok je izlazak na ulice u Zagrebu, Splitu i Šibeniku bio i protiv SDP-a i predsjednika Ive Josipovića', ističe Raos i dodaje da su se na skupovima u Dalmaciji i Zagrebu mogle vidjeti zastave pravaškog usmjerenja.

Tko će profitirati iz prosvjeda i hoće li itko kapitalizirati političke poene u izbornoj godini, za njega je ključno pitanje.

'Ključno je pitanje može li se desnica ujediniti. Postoji labavi pravaški blok, a nije ne moguće da ni recimo laburisti izvuku koristi iz prosvjeda jer njihovi potencijalni glasači su nezaposleni.

Za vođu tzv. Facebook prosvjednika Ivana Pernara ne mislim da će kapitalizirati svoje istupe na izborima. Koliko mi je poznato, njegova stranka nije ni registrirana', zaključio je Raos

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi