koronavirus

U Hrvatskoj devet prijava zbog smrti nakon cijepljenja; u pet slučajeva veza nije utvrđena, za četiri se još istražuje

08.03.2021 u 20:54

Bionic
Reading

Zbog sumnji na nuspojave, Austrija je obustavila primjenu jedne serije AstraZenecina cjepiva dok traje istraga smrti jedne žene nakon cijepljenja i razvijanja embolije pluća kod druge osobe. U Hrvatsku ta serija nije ni došla

No, istraživali su se neki smrtni slučajevi nakon primitka cjepiva.

'Dobili smo prijavu za pet slučajeva koji su bili vremenski povezani, ali uzročno-posljedična povezanost nije utvrđena, dodatno imamo još četiri prijave, za njih je zatražena dokumentacija kako bi se mogla provesti ocjena', rekla je glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović za Dnevnik Nove TV.

Pa tako za sada ni na hrvatskoj, europskoj ili svjetskoj razini, tvrde stručnjaci, nije zabilježen ni jedan smrtni ishod uzročno-posljedično povezan s cijepljenjem.

U Hrvatskoj je do sada bilo najviše takvih kratkotrajnih nuspojava. Od 1258 prijava sumnji na nuspojave - njih 90 posto bilo je blago - povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja i bol u mišićima.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Od ozbiljnijih su zabilježeni osip, svrbež i koprivnjača koji su se povukli nakon primjene lijeke, ali rjeđe i pareza lica, također najčešće prolazno stanje.

'Nismo uočili nekakva odstupanja među pojedinim vrstama cjepiva, a nuspojava se može kod građana javiti ili nakon prve ili nakon druge doze cjepiva, može i kod obje biti simptoma, a može biti i da se ne pojavi nikakva nuspojava', rekla je Šipić Gavrilović.

U Spaladium areni u Splitu započelo je masovno cijepljenje građana Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL