osma jedinica

Paus: IDS na izbore ide s PGS-om, Fokusom, Reformistima i ISU

05.03.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Predsjedništvo IDS-a donijelo je odluku da ta stranka u 8. izbornoj jedinici ide na izbore sa sadašnjim partnerima PGS-om, Fokusom i Reformistima te s Istarskom strankom umirovljenika (ISU), potvrdio je u utorak Hini predsjednik strane Dalibor Paus

Paus napominje kako su ranije razgovarali s SDP-om te su im dali do znanja da će u 8. izbornoj jedinici na izbore bez SDP-a. O mogućoj suradnji s SDP-om u ostalim izbornim jedinicama razgovarat će, kaže, danas popodne na sastanku oporbe.

"Idemo ambiciozno, trenutačno IDS i PGS imaju zajedno četiri mandata u osmoj izbornoj jedinici, i to je glavni razlog zašto idemo samostalno", rekao je Paus osvrćući se na sinoćnju odluku Predsjedništva stranke.

IDS predlaže da se u četiri izborne jedinice koje su, kako je rekao, utvrde HDZ-a - četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj izbornoj jedinici - oporba ujedini na jednoj listi, vjerojatno uz nositelje iz SDP-a.

Za ostalih pet izbornih jedinica (3 Zagreb, 1 Split i 1 Varaždin - Sjever Hrvatske), smatra on, treba ići u maksimalno tri bloka koji će okupiti većinu oporbe kao u osmoj izbornoj jedinici.

"To omogućava prevladavanje animoziteta i dogovor s većim brojem manjih stranaka u svakoj pojedinoj izbornoj jedinici te maksimiziranje izbornog rezultata uz manje propalih glasova koje kasnije ubire HDZ kroz podjelu mandata", naglasio je Paus.

Stoga je pozvao na "mudar i proračunat" pristup oporbe kako bi se postigao maksimalan rezultat u broju mandata na strani oporbe i ispoštovale regionalne specifičnosti jer "nije isto voditi kampanju u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli nego u Osijeku ili Gospiću koji su utvrde HDZ-a".

"Na taj način biračima bi se poslala jasna poruka da se možemo dogovoriti u njihovom najboljem interesu i da ćemo tako moći zajedno uspješno voditi i državu kad osvojimo vlast. To je model protiv monopola HDZ-a, a za maksimalan broj mandata oporbe", ustvrdio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Poslijepodne oporba ima sastanak na kojem će razgovarati mogu li na predstojeće parlamentarne izbore izaći u jedinstvenom bloku. Kako će točno izgledati lijeva koalicija predvođena SDP-om, trebalo bi biti poznato do 16. ožujka, za kada je sazvana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi se trebalo i “amenovati” sve dogovore o novom savezu koji predsjednik SDP-a Peđa Grbin do tada planira osnovati.