OTPORNOST NA UGODU

Patentirano cjepivo protiv ovisnosti o heroinu!

24.02.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Dok se Meksiko suočava s rastućim nasiljem vezanim uz trgovinu drogom, skupina meksičkih znanstvenika razvija cjepivo koje bi moglo umanjiti ovisnost o jednom od najgorih narkotika - heroinu

Znanstvenici iz Nacionalnog instituta za psihijatriju objavili su da su uspješno testirali cjepivo na miševima te se pripremaju testirati ga na ljudima. Cjepivo koje su patentirali u SAD-u djeluje na način da čini tijelo otpornim na učinke heroina pa njegov korisnik više nema navale ugode kad ga uzima.

U okviru istraživanja miševima je davana stalna doza heroina te je kod onih koji su cijepljeni utvrđen značajni pad u konzumiranju droge.

'To bi bilo cjepivo za ljude koji su teški ovisnici i kojima druga liječenja nisu pomogla te su se odlučili na ovu metodu kako bi se riješili ovisnosti', kazala je ravnateljica instituta Maria Elena Medina.

Znanstvenici širom svijeta već su nekoliko godina u potrazi za cjepivom koje bi rješavalo ovisnost o drogama no još nijedno nije u potpunosti razvijeno i pušteno u promet.

Jedna je skupina znanstvenika u Američkom nacionalnom institutu za ovisnost o drogama izvijestila da je postigla znatni napredak na razvoju cjepiva za kokain.

Meksički su znanstvenici, čini se, bliži uspjehu pa su sredstva za razvoj cjepiva dobili i iz meksičkog i iz američkog proračuna.

Meksiko, koji je veliki proizvođač opijumskog maka i njegovih derivata, suočen je s problemom stalnog rasta broja teških ovisnika kojih je sada oko 450 tisuća. Nasilje povezano s trgovinom drogom u Meksiku je u posljednjih pet godina odnijelo 47 tisuća života.