antifašisti uz predsjednika

Partizani podržali Milanovića u naumu da oslobodi Hrvatsku od ustaša

23.04.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista dao je punu podršku predsjedniku Zoranu Milanoviću „u naporima da Hrvatsku oslobodi od ostataka ustaštva“, osuđujući napade koji su uslijedili na njega nakon izjave o micanju HOS-ove spomen-ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Dajemo punu podršku Predsjedniku Republike Hrvatske u njegovim naporima da današnju Hrvatsku oslobodi kako od ostataka ustaštva što nam se agresivno nameću, pa i od nekih u redovima vlasti, tako i u tome da je Hrvatska privržena demokraciji koje bez pobjede nad fašizmom prije punih 75 godina ne bi bilo“, poručili su u četvrtak iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH)

Ističu da Savez "s gnušanjem odbacuje i najenergičnije osuđuje kampanju što se, očito orkestrirana iz jednoga centra, vodi protiv predsjednika Republike, Zorana Milanovića, a u povodu izjave što ju je dao nakon polaganja vijenca u Jasenovcu“.

Ustvrdili su kako „nesuvisla graja što se digla na desnom i krajnje desnom kraju političkog spektra Hrvatske“ pokazuje da "tamo nema ljudi kojima je stalo do demokratske Hrvatske i njezine budućnosti "onakve za koju se zauzima predsjednik Milanović.

Vezano uz izjavu Milanovića koji je u Jasenovcu za HOS-ovu ploču s uklesanim ustaškim pozdravom rekao da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom, Savez je naveo da je Milanović, uzme li se njegova izjava u cjelini rekao upravo ono što je trebalo reći.

Antifašisti zaključuju kako  u inzistiranju Milanovića da se hrvatski javni prostor "dekontaminira od svih natruha ustaštva", a pozdrav “Za dom – spremni” "nedvojbeno je jedna od najizražnijih, nema ni traga bilo kakvom nepoštivanja bilo kojega palog branitelja, pa ni onih iz redova HOS-a".

„No, nesuvislim bukačima treba očito još jednom, valjda stoti puta, ponoviti neke notorne i neporecive činjenice. HOS je, za razliku od Zbora narodne garde, bio nelegalna, stranačka vojna postrojba. Ukinuta je odlukom predsjednika Tuđmana, a njezini su pripadnici uključeni u ZNG“, priopćili su antifašisti.

Ustvrdili su da od 1992. HOS ne postoji, dok je pozdrav “Za dom – spremni” u Hrvatskoj bio u upotrebi samo i jedino u vrijeme ustaške strahovlade čijim su se žrtvama, kako je danas kažu očito, licemjerno jučer poklonili i neki koji sada prednjače u hajci na predsjednika Milanovića.

Poručuju da taj pozdrav treba jednom za svagda prognati iz javnoga prostora u Hrvatskoj, što znači da ga jednoznačno i bez ikakvih “ali” treba zakonom zabraniti, a njegovu upotrebu sankcionirati.

Za svakog tko ga upotrebljava, ili ga je tijekom Domovinskog rata upotrebljavao (a to je bila uvjerljiva manjina) smatraju da glorificira, svjesni ili ne ustašku para-državu NDH i pretvara cijeli hrvatski narod u taoca zločinačke skupine koja je u četiri godine Drugoga svjetskog rata počinila grozne zločina.