POLITIČKE KUNE

Partije drže novac u Prkinom PBZ-u

12.11.2010 u 07:02

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb (PBZ) mjesto je na kojem parlamentarne stranke i partije najradije čuvaju svoju gotovinu, saznaje tportal.hr

Prema mini anketi koju smo proveli, pokazalo se da hrvatske stranke preferiraju najjače hrvatske banke, Privrednu i Zagrebačku, koje se su, inače, i u talijanskom vlasništvu. Zanimljivo je da nitko od najjačih hrvatskih banaka ne drži novac u Hrvatskoj poštanskoj banci, jedinoj od većih koja nije u rukama stranaca.

Tako vladajući HDZ ima račune u obje najjače banke. Kako nam je objasnila stranačka glasnogovornica Sunčana Glavak, u Privrednoj banci imaju kunski i devizni račun, dok u Zagrebačkoj imaju jedan stari, već godinama neaktivni, na kojem nema sredstava.

U najjačoj oporbenoj stranci također novac čuvaju na dva računa, jedan je u Zagrebačkoj, a drugi u Privrednoj banci, saznajemo od glasnogovornice SDP-a Ivane Grljak.

HSS ima samo jedan račun, i to u Zagrebačkoj banci. Dok su se kod najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, morale provesti unutarnje konzultacije oko davanja ovoga podatka medijima, kod manjih nije bilo takve zadrške.

'To je javni podatak', kaže glavni tajnik HSS-a Nenad Matić koji kaže da već deset godina nisu mijenjali banku, a ponudio je i broj računa ako poželimo izvršiti i kakvu uplatu. 'Glavni račun HNS-a je u PBZ-u, a on ima 21 podračun za županijske organizacije', kaže glasnogovornik HNS-a Igor Kolman.

SDSS nismo morali ni zvati jer su na svojim internetskim stranicama jasno istaknuli broj žiroračuna u zagrebačkoj Privrednoj banci.

Duopol Zagrebačke i Privredne razbio je, tko drugi nego - IDS. Oni, kao pravi lokal patrioti, centralni račun imaju u Istarskoj kreditnoj banci, a naglašavaju da svaka podružnica ima svoj račun.

Izgleda da su sve ove korupcijske istrage koje posljednjih dana i mjeseci potresaju zemlju učinile nešto dobro i za građane u pomaku prema većoj transparentnosti i otvorenosti samih stranaka i partija, a sutra i njihovih računa.