UPS!

Parlament Kostarike 'slučajno' ozakonio gej brakove

04.07.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Parlament latinoameričke Kostarike ovog se tjedna dobrano nagnuo u smjeru teatra apsurda. Čini se da konzervativci nisu marljivo čitali prijedlog izmjene Zakona o obitelji pa su digli ruke za tekst koji bi, kako tvrde liberali, trebao pružiti osnovu za legalizaciju istospolnih brakova

Sada ti isti konzervativni zastupnici traže od predsjednice države Laure Chinchille da stavi veto na zakon koji su sami izglasali.

Protivnike prava gejeva u spavanju na radnom mjestu uhvatio je Jose Maria Villalta iz ljevičarske stranke Široki front. U članak 242. Obiteljskog zakona, koji inače podrazumijeva da je legalan brak zajednica između muškarca i žene, ubacio je prijedlog izmjene za koji se sada tvrdi da otvara put ozakonjenju istospolnih brakova.

Tekst uključuje 'pravo na priznavanje bez diskriminacije suprotne ljudskom dostojanstvu, društvenih i ekonomskih učinaka kućnog partnerstva koje se zasniva javno, neosporno, jedinstveno i postojano s pravnom sposobnošću za brak na više od tri godine'.

Prema Tico Timesu, nedavno istraživanje pokazalo je da se 73 posto ispitanika u Kostarici protivi istospolnim brakovima. Rimokatolička crkva ondje je toliko rasprostranjena da je navedena i u Ustavu kao službena religija. No usprkos općenito golemom utjecaju Katoličke crkve u Latinskoj Americi, dvije tamošnje države već su ozakonile istospolne brakove (Argentina i Urugvaj), a još tri (Ekvador, Brazil i Kolumbija) priznaju istospolne zajednice.