val štrajkova

[FOTO] Pariz se guši pod tonama smeća, brinu zbog štakora i glodavaca kao i za imidž grada

12.03.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Grad svjetla ima problem sa smećem. Masovni štrajkovi u Parizu protiv mirovinske reforme ovog tjedna utječu na odvoza smeća u francuskoj prijestolnici

Hrpe otpada se mogu vidjeti na mnogim inače slikovitim gradskim ulicama, uključujući one samo nekoliko koraka od spomenika poput Eiffelovog tornja i Slavoluka pobjede, piše CNN.

Od subote je oko 4400 tona smeća čekalo na prikupljanje, rekla je glasnogovornica ureda gradonačelnice Pariza. Glasnogovornica je kazala i da je problem blokada spalionica smeća koja je uzrokovana štrajkovima. Kamioni tako nisu mogli pokupiti otpad u većem dijelu grada jer ga nemaju gdje odložiti.

  • +28
Pariz se guši u smeću Izvor: Profimedia / Autor: Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

Službe poput odvoza smeća u Parizu rade otežano od utorka, kada su zbog štrajkova otkazani i odgođeni letovi, poremećen je vozni rad vlakova; rafinerije nafte su u blokadi; škole zatvorene; a tisuće su ostale bez struje.

Masovni prosvjedi redovito se održavaju diljem Francuske od 19. siječnja, a više od milijun ljudi izašlo je više puta na ulice kako bi izrazilo svoje protivljenje vladinom planu da podigne službenu dob za odlazak u mirovinu za većinu radnika u sklopu reformi vladinog mirovinskog sustava, inače jednog od darežljivijih u Europi.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona kaže da su promjene neophodne kako bi sustav bio financijski stabilan.

Nagomilavanje smeća u Parizu izazvalo je zabrinutost za zdravlje Parižana i lokalnih političara. Gradonačelnik 17. arondismana, Geoffroy Boulard, rekao je u intervjuu za CNN-ovu podružnicu BFMTV da je zamolio gradonačelnicu Pariza Anne Hidalgo da angažira privatnog pružatelja usluga da intervenira.

'Jedva čekamo', rekao je. 'Ovo je pitanje javnog zdravlja.'

Boulard je rekao da je također zabrinut zbog širenja štakora i glodavaca, kao i zbog imidža Pariza.

Još jedan lokalni gradonačelnik, Jean-Pierre Lecoq iz 6. arondismana, zamolio je Hidalgo da intervenira u otvorenom pismu koje je objavio na Twitteru.