RADNICIMA OSIGURANI STANOVI

Papirna industrija PAN seli tvornicu u Slatinu

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 14.05.2011 18:17
  • Objavljeno 14.05.2011 u 17:50
Marinko Mikulic, direktor PAN-a

Marinko Mikulic, direktor PAN-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

‘Okosnici proizvodnje’, radnicima bez kojih proizvodnja papira u sadašnjoj, zagrebačkoj tvornici papira ne bi funkcionirala, Mikulić je spreman osigurati stan te isplatiti naknadu za preseljenje iz Zagreba u Slatinu, a prvi proizvodni rezultati očekuju se u idućoj, 2012. godini

Papirna industrija PAN uskoro će zatvoriti tvornicu papira u Zagrebu, cjelokupnu proizvodnju preseliti u Slatinu te u njoj otvoriti i tvornicu celuloze s oko pet stotina zaposlenih. Marinko Mikulić, direktor PAN-a na ovaj se potez odlučio saznavši da na području Slatine postoji ukupno 13 Ininih bušotina iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina u kojima su, umjesto nafte, pronađeni geotermalni izvori s temperaturama vode od 70 do 190 Celzijevih stupnjeva.

U tehnologiji proizvodnje papira tako bi se smanjila potrošnja energije za trideset posto, a kako je PAN-u trenutno 50 posto proizvodnje namijenjeno izvozu u Mađarsku i Srbiju, tržišta koja namjeravaju zadržati i ubuduće, Slatina je bila konačno odredište.

‘Planiramo proizvesti 500 tisuća tona papira godišnje a izgradit ćemo i tvornicu celuloze s kapacitetom od oko 250 tisuća tona na godinu. Osim što ćemo postojeću tvornicu u Zagrebu prebaciti u Slatinu, nabavit ćemo i novi stroj za proizvodnju premaznih grafičkih papira kojim bismo pokrili potrebe tržišta Hrvatske. Onoga trenutka kada krenemo s proizvodnjom, bit ćemo jedna od najprofitabilnijih tvrtki u toj branši u Europi’, kaže Mikulić. Za potrebe proizvodnje na površini od desetak tisuća hektara uzgajao bi miscantus a, s obzirom na nove tehnologije koje kani koristiti, otkupljivao bi i šećernu repu te surađivao s virovitičkom, osječkom i županjskom tvornicom šećera.

Vrijednost cjelokupnog projekta je, tvrdi Mikulić, oko 320 milijuna eura, dijelom bi se oslonio na HBOR i različite fondove, ali će osnova investicije biti vlastiti kapital. ‘Okosnici proizvodnje’, radnicima bez kojih proizvodnja papira u sadašnjoj, zagrebačkoj tvornici papira ne bi funkcionirala, spreman je osigurati stan te isplatiti naknadu za preseljenje iz Zagreba u Slatinu, a prvi proizvodni rezultati očekuju se u idućoj, 2012. godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi