GRČKA KRIZA

Papandreou u Parizu traži nova rješenja

30.09.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Nakon usvajanja prijedloga o nadogradnji Europskog fonda za stabilnost u njemačkom parlamentu u vidu kako stabiliziranja, tako i spašavanja euro zone, oglasio se i službeni Pariz. S nimalo iznenađujućim reakcijama potpore. Nicolas Sarkozy tako je 'snažno' čestitao kancelarki Angeli Merkel te je dodao da se radi o 'bitnom koraku prema stabilnosti eurozone'

Ministar europskih poslova Jean Leonetti bio je nešto rječitiji te je izjavio: 'Njemački zastupnici snažno su iskazali svoj osjećaj za odgovornost. Podsjetili su Europu i svijet da je Njemačka u potpunosti predana mjerama europske solidarnosti koje šefovi država i vlada postavljaju od samog početka krize nacionalnih dugova.'

Glasnogovornik Ollija Rehna, povjerenika Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove, odaslao je sljedeću službenu izjavu: 'Puni smo povjerenja da bi se nadogradnja EFSF-a mogla finalizirati do sredine listopada.' Još šest zemalja eurozone treba potvrditi nadogradnju fonda kao odgovor na krizu eura.

U vidu što efikasnijeg konsolidiranja snaga i stavova unutar EU-a, danas je na rasporedu sastanak između Nicolasa Sarkozya i grčkog premijera Georgea Papandreoua. Sastanak je strateški zakazan dan nakon izglasavanja plana o nadogradnji Europskog fonda za stabilnost u Bundestagu, a naslanja se na francusko-njemačku osovinu koja se predstavlja kao temeljni dogovor EU-a oko spasa grčke ekonomije i stabiliziranja eura. Francuski predsjednik već je ranije ukazao na savršenu usklađenost pogleda Njemačke i Francuske na grčku krizu, dok će službenu izjavu o susretu najvjerojatnije dati sutra.

Njemačka kancelarka najavila je da će da sačekati rezultate revizije koju vode tri institucije, Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska unija, da bi se vidjelo treba li nanovo pregovarati o modalitetima drugog paketa pomoći eurozoni.