O ODLIJEVU MOZGOVA

Papa pozvao studente da ne odlaze raditi u inozemstvo

02.12.2011 u 20:22

Bionic
Reading

Sveti Otac Benedikt XVI. pozvao je u petak studente iz siromašnih zemalja da se odupru 'odljevu mozgova' i da svoje sposobnosti nakon završetka studija stave u službu svog društva

'Zbog nedostatka stručne izobrazbe i odgovarajućih struktura u njihovoj zemlji, ali i zbog društvenih i političkih napetosti te zahvaljujući novčanoj potpori studiranju u inozemstvu, strani studenti su sve brojnija skupina unutar velikog fenomena migracija', istaknuo je Papa obraćajući se sudionicima Svjetskog kongresa o pastoralu stranih studenata.

Zato je 'važno' studentima osigurati 'zdravu i ujednačenu intelektualnu, kulturnu i duhovnu pripravu kako ne bi bili žrtve odljeva mozgova', upozorio je. Međutim, dodao je Benedikt XVI., studenti su 'društveno i kulturno važna skupina' i mogu obnašati 'odgovorne zadaće u zemlji iz koje dolaze', uspostavljajući 'kulturne, društvene i duhovne mostove sa zemljom koja ih je prihvatila'.

Katolička sveučilišta mogu imati ulogu u tom smislu, dodao je. Velik broj stranih studenata se nakon završetka studija ne vraća u domovinu zbog straha da neće naći odgovarajući posao i zbog toga što ih privlače bolji životni uvjeti i veća plaća u bogatim zemljama.