SKANDAL U VATIKANU

'Papa izdan kao i Isus prije 2.000 godina'

27.05.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. služio je u nedjelju misu u bazilici svetog Petra povodom blagdana Duhova, ali u svom obraćanju vjernicima nije spominjao najnoviju vatikansku aferu, uhićenje njegova sobara Paola Gebrielea, koje ga je, kako kažu njegovi suradnici, 'ražalostio i zabolio'

Reuters javlja da je Papa izgledao umorno dok je služio misu kojom je obilježio Duhove ili Pedesetnicu, blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Isusova uskrsnuća.

Iako se Duhovi smatraju rođendanom Crkve ozračje u Vatikanu bilo je daleko od slavlja. Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata talijanskim medijima, uključujući i osobna pisma Benediktu XVI.

Zbog plasiranja tih dokumenata, u kojima se govori se o korupciji, borbi za vlast, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom, u srijedu je uhićen papin sobar Paolo Gabriele što je aferu dovelo do samog srca Vatikana. A unutar njegovih zidina strahuju i što će donijeti širenje istrage o Gabrieleovim mogućim suučesnicima i hoće li možda biti novih uhićenja.

Umirovljeni milanski nadbiskup, kardinal Carlo Maria Martini napisao je članak u talijanskim medijima u kojem naglašava da ovaj skandal mora potaknuti Crkvu 'na hitno vraćanje povjerenja vjernika'. Napisao je da Papa 'izdan' kao i Isus prije 2000 godina i da Crkva iz cijele ove afere mora izaći 'čišća i snažnija'.