vijesti iz vatikana

Papa Franjo putuje u Marseille, sastat će se s Macronom

29.07.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Papa Franjo će 22. i 23. rujna boraviti u Marseilleu, a u petak 22. rujna sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavio je u subotu Vatikan

Kada je Marseilleska biskupija u ožujku najavila papin posjet, programom je bilo predviđeno da Sveti Otac ondje boravi samo u subotu 23. rujna.

No službeni je Vatikan u subotu objavio da će papa u Marseille doputovati u petak 22. rujna sredinom poslijepodneva, a u zračnoj luci Marseille dočekat će ga francuski predsjednik Macron.

Nakon toga će voditi molitvu u bazilici Notre-Dame de la Garde, a potom će uslijediti vjerska kontemplacija blizu spomenika posvećenog migrantima koji su nestali u moru.

Subota je posvećena papinu privatnom susretu s osobama koje žive u ekonomskoj nesigurnosti i sastanku s francuskim predsjednikom, a završit će velikom misom na stadionu Vélodrome.

Argentinski papa će Marseille posjetiti u sklopu Mediteranskih teoloških susreta kojima će prisustvovati šezdesetak predstavnika crkve s pet obala Sredozemlja (sjeverne Afrike, istočnog Sredozemlja, središnjeg Sredozemlja, Crnog mora i Bliskog istoka), kao i šezdesetak mladih ljudi iz nabrojenih zemalja. Susret će se održati od 18. do 24. rujna.

Ovaj papin posjet Francuskoj prvi je posjet jednog pape toj zemlji nakon posjeta njegova prethodnika Benedikta XVI. 2008. godine.

  • +16
Papa Franjo izašao iz bolnice Izvor: Profimedia / Autor: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial

Franjo je bio u Strasbourgu 2014., ali u sklopu posjeta europskim institucijama.

"Poput cijele Francuske radosni smo što ćemo ugostiti Svetog Oca koji će, zajedno s biskupima i mladima iz mediteranskih zemalja sudjelovati u marseilleskom izdanju Mediteranskih teoloških susreta", objavio je kardinal Jean-Marc Aveline, nadbiskup Marseillea.