audijencija u rimu

Zelenski poklonio Papi pancirku koju je nosio ukrajinski vojnik s likom Bogorodice

13.05.2023 u 19:03

  • +15

Zelenski se sastao s papom Franjom

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u subotu u Vatikanu s papom Franjom, koji je krajem travnja rekao da je Sveta Stolica uključena u mirovnu misiju za okončanje rata s Rusijom.

"To je velika čast", rekao je Zelenski Franji, stavivši ruku na srce i pognuvši glavu dok je pozdravljao 86-godišnjeg Papu koji je stajao sa štapom, pokazala je kratka snimka susreta.

Ranije u subotu, Zelenski se također sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, koja je obećala punu vojnu i financijsku potporu Ukrajini i ponovila podršku njezinim nastojanjima da postane članicom EU-a.

Zelenski, koji je posjetio Rim prvi put od početka rata, razgovarao je s Papom 40 minuta i poklonio mu je pancirku koju je koristio ukrajinski vojnik, a kasnije je na njoj naslikan lik Gospe.

Zelenski se posljednji put susreo s Papom u Vatikanu 2020., a nekoliko puta su razgovarali telefonom otkako je rat počeo.

Na početku rata papa je pokušao zauzeti uravnotežen pristup, ali je kasnije počeo oštro osuđivati ruske postupke, uspoređujući ih s nekim od najgorih zločina protiv Ukrajine tijekom sovjetske ere.

Vraćajući se s putovanja u Mađarsku 30. travnja, Franjo je dao intrigantan, ali zbunjujući komentar o tome da je Vatikan uključen u misiju pokušaja okončanja rata. "Sada je u tijeku misija, ali još nije javna. Kada bude javna, otkrit ću je", rekao je novinarima tijekom leta kući.

Franjo se ovog tjedna sastao s ruskim veleposlanikom u Vatikanu u odlasku Aleksandrom Avdejevim, a talijanski list Il Messaggero izvijestio je da je Vatikan izaslaniku možda dao pismo za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • +15
Zelenski se sastao s papom Franjom Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Molbe za mir

Franjo je molio za mir praktički na tjednoj bazi, a opetovano je izrazio želju da djeluje kao posrednik između Kijeva i Moskve. Njegova ponuda zasad nije pokazala rezultate.

Papa ima stalni poziv Zelenskog da posjeti Kijev, ali je ranije rekao da također želi posjetiti Moskvu u sklopu iste mirovne misije.

Zelenski i njegov tim snažno promiču mirovni plan Kijeva u 10 točaka i pozivaju svjetske čelnike da održe Globalni mirovni samit na temelju tih prijedloga.

Taj plan poziva na obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava te ponovnu uspostavu državnih granica Ukrajine. Zelenski je više puta rekao da plan nije otvoren za pregovore.

Papa je rekao da je Vatikan voljan učiniti "sve što je u ljudskoj moći" kako bi pomogao u repatrijaciji ukrajinske djece. Kijev procjenjuje da je od veljače 2022. gotovo 19.500 djece odvedeno u Rusiju ili na Krim, koji je pod ruskom okupacijom, što osuđuje kao nezakonite deportacije.