von der leyen u kijevu

Zelenski: Došao je trenutak da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom

09.05.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Predsjednik Volodimir Zelenski je u utorak zatražio od Europske unije da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom, nakon što je u Kijevu ugostio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Ursula von der Leyen doputovala je u utorak u Kijev u simboličan posjet na Dan Europe kako bi iskazala punu potporu Ukrajini.

"Odavno je došlo vrijeme da se makne ta umjetna politička nesigurnost u odnosima između Ukrajine i EU-a. Došao je trenutak da se donese pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora", rekao je Zelenskij na zajedničkoj konferenciji za novinare s von der Leyen.

Također je od EU-a zatražio da ubrza isporuku oružja i streljiva te da ukine trgovinska ograničenja na ukrajinski izvoz žita koja su Ukrajini nametnuli njezini istočnoeuropski susjedi, poručivši da su ograničenja ''apsolutno neprihvatljiva i okrutna'' te da Kijev očekuje ''snažne odluke'' Europe da ih ukine.

Šefici EK-a je objasnio da restrikcije na ukrajinski izvoz samo dodatno osnažuju kapacitete ruskog agresora.

Ograničenja je ocijenio kao ''oštra i protekcionistička'' i rekao da idu na ruku Rusiji.

Europska komisija prošli utorak je privremeno, do 5. lipnja, zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz.

Komisija navodi da je riječ o "privremenoj, preventivnoj mjeri", koja je nužna s obzirom na iznimne okolnosti ozbiljnih logističkih uskih grla u pet država članica - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Zelenski se obrušio na tih pet zemalja rekavši da je taj potez "u vrijeme rata razočaravajući".

Von der Leyen je ocijenila situaciju "teškom" i dodala da je prioritet da se tranzit žitarica iz Ukrajine prema EU odvija transparentno i po što je moguće nižoj cijeni.

Što se tiče topničkog streljiva, Zelenski je zahvalio von der Leyen na odluci da će Europska unija u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun granata, ali traži da se streljivo isporuči brže od najavljenog.

"Već su nam sada potrebne na bojišnici", rekao je Zelenski.