iz zagreba u rim

Kardinal Bozanić imenovan na novu dužnost u Vatikanu

25.04.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Papa Franjo imenovao je članove i savjetnike u Odjelu Dikasterija za evangelizaciju, koji se bavi temeljnim pitanjima evangelizacije u svijetu. Kardinal Josip Bozanić jedan je od novoimenovanih članova

Papa Franjo je 25. travnja imenovao monsinjora Samuelea Sangallija, dosadašnjega dužnosnika u Dikasteriju za biskupe, dotajnikom u Odjelu za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju.

Osim imenovanja dotajnika, papa Franjo je imenovao također članove Dikasterija za evangelizaciju, u Odjelu za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu, među kojima zagrebačkoga nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića, javlja Vatican News.

Papa Franjo prije 10 dana je prihvatio zahtjev za umirovljenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega je na mjestu zagrebačkog nadbiskupa nasliejdio monsinjor Dražen Kutleša.

Bozanić je naveo kako se povlači s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa jer je narušenog zdravlja.

“Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće. Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa Dmetropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup. On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Oko Bozanićeva odlaska u javnosti je bilo mnogo spekulacija, a mnogi su tvrdi da je brzo prihvaćanje ostavke od strane pape znak da nije u milosti Svete stolice.