SLIJEĆE U 11 SATI

Papa Benedikt XVI. otputovao za Hrvatsku

04.06.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. poletio je u subotu prijepodne zrakoplovom Airbus A320 tvrtke Alitalia iz rimske zračne luke Fiumicino prema Zagrebu, gdje će se tijekom dvodnevna posjeta sastati s brojnim vjernicima te najvišim hrvatskim dužnosnicima i predstavnicima crkvenog, kulturnog i javnog života, javlja talijanska agencija ANSA

Dolazak zrakoplova u Zagreb očekuje se oko 11 sati. Na svom 19. apostolskom putovanju papa Benedikt XVI. će u subotu i nedjelju, kako navode vatikanski izvori, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Posjet Svetoga Oca počinje u subotu dolaskom Papina zrakoplova u Zračnu luku Zagreb, gdje će ga dočekati najviši politički i vjerski predstavnici. Zatim će se susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, a predvečer u Hrvatskom narodnom kazalištu i s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture, poduzetništva, vjerskim predstavnicima. Isti dan, u večernjim satima, bit će s mladima na bdijenju na Trgu bana Jelačića.

Kao središnji događaj najavljeno je svečano euharistijsko slavlje koje će Papa na latinskom predvoditi na hipodromu u nedjelju u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Na kraju mise predvodit će molitvu Kraljice neba i uputiti poruku vjernicima diljem svijeta. Nakon toga ručat će s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

U zagrebačkoj katedrali Papa će predvoditi Večernju (Vespera) s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca i posjetiti Nadbiskupski dvor.

Svečanost oproštaja u zagrebačkoj zračnoj luci zakazana je za 19,15 sati, a Papa u 19,45 sati zrakoplovom Croatia Airlinesa odlazi u Rim.

Pohod pape Benedikta XVI. četvrti je pohod poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj, a njegov prethodnik blaženik Ivan Pavao II. pohodio je Hrvatsku tri puta, 1994., 1998. i 2003.