ODLAZI BALDASAR

Pao splitski proračun: HDZ, SDP i Pametno glasali protiv

19.12.2016 u 18:37

Bionic
Reading

HDZ, SDP i stranka Pametno digli su ruke protiv pa se na sjednici Gradskog vijeća dogodio očekivani scenarij: Split je ostao bez proračuna za 2017. godinu. Na nastavku sjednice u utorak najvjerojatnije će se usvojiti odluka o privremenom financiranju u prva tri mjeseca iduće godine, nakon čega od 1. travnja na scenu stupa Vladin povjerenik

Za prijedlog proračuna gradonačelnika Ive Baldasara, u visini od ukupno 1,03 milijarde kuna, glasovalo je deset mahom nezavisnih vijećnika, 20 je bilo protiv, a dvoje vijećnika Kerumova HGS-a ostalo je suzdržano.

Baldasar je uoči glasovanja održao podulji emotivan govor, a kako mu je i samome bilo jasno da nema dovoljno glasova, sve je izgledalo kao oproštaj od upravljanja gradom. 'Tri godine sam se borio za proračun sa svojom tadašnjom strankom. Slažem se da je bilo stvari koje ne bih tako postavio, ali moralo je biti političkog pragmatizma. Vidjeli ste kako je politika okrutan posao: svi ste jedan drugoga kritizirali i nitko nije ostao neokrznut, a ja sam uspio gotovo u potpunosti ujediniti razmrvljeni grad i provući neke odluke u njegovu interesu. Split nije ni HDZ-ov ni SDP-ov grad, ni grad Marijane Puljak ili mene. Za mene je on važniji, a za nekoga drugoga partija je na prvom mjestu', kazao je Baldasar potvrdivši da je u zadnje vrijeme obavio puno razgovora pokušavši ipak progurati svoj posljednji proračun.

'Neka netko kaže jesam li ga išao potplatiti ili sam ga molio. Partija je dala zadatak, stranka HDZ je odlučila, Marijana Puljak također. Proračun je 72 posto zadan, a i ostatak je velikim dijelom unaprijed poznat jer su to stvari koje ste sami izglasali', kazao je splitski gradonačelnik i upozorio vijećnike da bi na sutrašnjem nastavku sjednice morali izglasati odluku o privremenom financiranju 'jer bi u suprotnom doveli Split u vrlo opasnu situaciju'.

'Grad nije moja privatna stvar ili moje trgovačko društvo, ja sam samo zaposlenik izabran na javnom natječaju i uvijek sam pazio na ljude, vodeći se onom židovskom da je važnije spasiti jedan život nego se baviti materijalnim stvarima. Pazio sam na ljude, a sada ste me postavili u poziciju tragičara. Hvala na dosadašnjoj situaciji', zaključio je Baldasar.

Prethodno su gotovo svi vijećnici većih stranaka kritizirali prijedlog proračuna kao preambiciozan i prenapuhan predizborni dokument te upozoravali na prodavanje vrijedne gradske imovine za krpanje njegovih rupa, dok su ga Baldasarove snage branile i upozoravale na licemjerstvo velikih stranaka. Tradicionalno, skoro pola sata trajalo je i loptanje između HDZ-ove i SDP-ove strane stola, a vrijedi kazati da je 'u interesu grada' gradonačelnikovu stranu žestoko branio desničar Luka Podrug

Na sutrašnjem nastavku sjednice, kako tportal doznaje, odluku o privremenom financiranju ipak će podržati SDP, a šef HDZ-a Petar Škorić najavio je da će glasovati protiv.

'Nema drame, nikome ništa ne zamjeram', kazao je gradonačelnik Splita nakon sjednice. Grad će, otkrio je, u prva tri mjeseca iduće godine raspolagati iznosom od 170 do 180 milijuna kuna i nastavit će se započeti projekti poput sanacije odlagališta Karepovac, no sve ostalo bit će blokirano.

Po njegovim riječima, najveći problem nastat će oko financiranja civilnih udruga jer neće biti moguće raspisati javne natječaje za tu svrhu.