ODLAZAK JUNCKERA

Pao najdugovječniji europski vođa

10.07.2013 u 23:04

Bionic
Reading

Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer koji je s 18 godina na toj dužnosti bio najdugovječniji europski predsjednik vlade, bio je prisiljen u srijedu podnijeti ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije izašli socijalisti zbog skandala povezanog s tajnim službama i prisluškivanjem

Nakon što su socijalisti uložili zahtjev kojim traže raspuštanje Zastupničkog doma i održavanje prijevremenih izbora u roku od tri mjeseca, Juncker je objavio kako će u četvrtak ujutro nakon sjednice vlade Velikom vojvodi predati ostavku na premijersku dužnost.

'Sazvao sam sjednicu vlade sutra u 10 sati i tad ću i službeno podnijeti ostavku vlade Velikom vojvodi", rekao je Juncker pred zastupnicima nakon sedmosatne rasprave, zaključivši da 'većina zastupnika želi prijevremene izbore'.


'Premijer mora preuzeti odgovornost, ne zato što je nepošten ili nesposoban, nego i ako je napravio loš izbor', kazao je tijekom rasprave predsjednik socijalista Alex Bodry.

U prosincu prošle godine osnovano je parlamentarno istražno povjerenstvo nakon otkrića nepravilnosti i malverzacija koje je u razdoblju od 2004. do 2009. počinila luksemburška obavještajna služba, koja je pod nadzorom premijera.