ODGOVOR KRITIČARIMA

Panenić: Smjenama u Narodnim novinama nismo prekršili zakon

Narodne novine

Narodne novine

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Smjene Nadzornog odbora (NO) i Uprave Narodnih novina provedene su da bi se spriječio nastanak daljnje štete za tu državnu tvrtku i njima nisu povrijeđene odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a novi članovi NO imenovani su privremeno i uz odricanje prava na naknadu za rad, navode iz Ministarstva gospodarstva

Ministarstvo gospodarstva u ponedjeljak je potvrdilo da su odlukom na sjednici glavne skupštine Narodnih novina 29. rujna, kojom je predsjedao tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, opozvani članovi Nadzornog odbora Društva Andrej Poropat Stanko Borić.

Također su, zbog izvanrednih okolnosti u tom društvu, protivno odredbama Odluke o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog interesa za Hrvatsku, novim članovima Nadzornog odbora privremeno i uz odricanje prava na naknadu za rad imenovani Dijana Krčmar, Monika Radl Tomas, Anita Gvozdanović i Josip Kovač.

Kako se navodi u odgovoru na upit Hine iz tog ministarstva, na toj je sjednici glavna skupština izglasala i nepovjerenje članovima Uprave, što ne predstavlja odluku o njihovom opozivu, no može biti osnova za donošenje te odluke od strane Nadzornog odbora, koje je isključivo ovlašteno za imenovanje i opoziv članova Uprave.

'Tim je odlukama glavna skupština preuzela odgovornost za društvo u kojem je zatečeno neuredno funkcioniranje ostalih tijela društva, uslijed čega je nastala potreba poduzimanja žurnih promjena kako bi se spriječio nastanak daljnje štete. Ministar Tomislav Panenić, kao predsjedavajući glavne skupštine, nema privatan interes za donošenje ovih odluka, a istima nisu povrijeđene odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa', stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

U iscrpnom odgovoru analiziraju se loši poslovni rezultati tvrtke i pasivnost Nadzornog odbora koji je, kao nadzorno tijelo, suodgovorno za kontinuirani pad poslovanja Narodnih novina od 2014. godine, odnosno, ističe se u odgovoru, dramatičan gubitak od 16,4 milijuna kuna u prvih šest mjeseci 2016. godine.

Ističe se kako je 2014. godine u Grupi Narodne novine iskazana godišnja dobit od 12,2 milijuna kuna, dok je za 2015. godinu Grupa ostvarila gubitak od 7,5 milijuna kuna. Društvo Narodne novine je unutar Grupe u 2015. godini poslovalo s neto dobiti u iznosu od 1,085 milijuna kuna, no već u prvih šest mjeseci 2016. godine iskazuje gubitak dvostruko veći od onog ostvarenog u cijeloj grupaciji tijekom prethodne poslovne godine.

'Nadzorni odbor s ovim okolnostima nije pravovremeno i redovito izvještavao društvo odnosno isključivog dioničara Republiku Hrvatsku kako bi se poduzele potrebne mjere, a niti je ukazivao na eventualne probleme u suradnji s Upravom ili predsjednikom Uprave društva. Tijekom poslovne godine u kojoj je nastao značajan gubitak, niti jednom nisu iskoristili mogućnost sazivanja sjednice glavne skupštine, na kojoj bi jedinog dioničara upozorili na negativne trendove poslovanja ili druga sporna pitanja', stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Ističe se i da je Nadzorni odbor glavnoj skupštini propustio podnijeti izvješće o nadzoru nad vođenjem poslova društva za 2015. godinu te da je dostavio tek sažeto izvješće koje ne upozorava na stanje u društvu, već se svodi na nabrajanje radnji koje su članovi Nadzornog odbora poduzimali u 2015. godini.

Zašto nisu sami podnijeli ostavke?

Iako je, ističe se, Nadzorni odbor bio upoznat s poslovanjem društva, nije zauzimao stav te postupao prema svojim zakonskim i statutarnim ovlastima donošenjem odluka, već je na svojim sjednicama isključivo primao na znanje podatke dostavljene od Uprave. Opisano postupanje obrazlagali su činjenicom kako su svoje mandate u veljači 2016. godine, u vrijeme promjene vlasti, stavili na raspolaganje, zbog čega su smatrali kako bi njihovo odlučivanje o bilo kojem pitanju bilo 'nekorektno'.

'Nelogično je, međutim, zašto u opisanim okolnostima nisu iskoristili mogućnost podnošenja ostavke na mjesta članova Nadzornog odbora, već su nastavili pasivno sudjelovati u njegovom radu i primati naknadu za isto', stav je Ministarstva gospodarstva.

'Unatoč otklanjanju odgovornosti za nadzor nad poslovnim odlukama društva, Nadzorni je odbor 22. rujna 2016., bez prethodnog obavještavanja jedinog dioničara – Republike Hrvatske, opozvao predsjednika Uprave Davora Čovića, a novim predsjednikom Uprave imenovao Svebora Mariona, dok je ranijeg člana Nadzornog odbora Đuru Kordića (koji za svoj rad nije dobio razrješnicu) postavio na položaj člana Uprave. Odluke o opozivu i novim imenovanjima Nadzorni je odbor donio s brojem glasova koji, prema Statutu društva, nije dovoljan za donošenje ovakvih odluka, no glavna skupština je 29. rujna 2016. konstatirala kako neovisno o tome prihvaća razloge opoziva predsjednika Uprave Davora Čovića', zaključuje se u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!