POSLJEDICE KLIMATSKIH PROMJENA

Panel UN-a objavljuje izvješće o budućnosti uzgoja hrane, među preporukama i smanjenje potrošnje mesa

08.08.2019 u 09:00

Bionic
Reading

Utjecaj koji bi klimatske promjene mogle imati na plodnu zemlju i zalihe hrane diljem svijeta glavna su tema znanstvenog izvješća panela Ujedinjenih naroda koje će biti predstavljeno u četvrtak u Ženevi.

Opasnosti od uništenja zemlje uzrokovanog klimatskih promjenama dodatno su naglasili nedavni toplinski valovi i šumski požari na sjevernoj hemisferi planeta.

Izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) trebalo bi dati smjernice za zaštitu vrijednog tla i borbu protiv globalnog zatopljenja, kao i za sprječavanje gladi i gospodarskog pada.

Neki od znanstvenika koji su radili na izradi dokumenta govorili su o potrebi smanjenja sveukupne potrošnje, a posebice potrošnje mesa jer životinje poput krava ispuštaju stakleničke plinove te zauzimaju zemlju koja bi se mogla koristiti za uzgoj hrane ili šuma.

Vodeći političari trebali bi razmotriti rezultate izvješća IPCC-a na idućoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati 23. rujna u New Yorku.

IPCC je prošlog listopada upozorio da je ograničavanje globalnog zatopljenja na prosječni rast temperature do 1.5 stupnjeva Celzijevih iznad razina predindustrijskog vremena jedino moguće provođenjem "brzih, sveobuhvatnih i do sad neviđenih promjena".

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., zemlje potpisnice obvezale su se održati rast globalne temperature na razinu do 2 stupnja, dok bi najprihvatljivije bilo održati rast do 1.5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na razine iz 19. stoljeća.