STRANKE KRIJU KREDITORE

Palić: Pozivanje na poslovnu tajnu su priče za malu djecu

13.07.2016 u 06:46

Bionic
Reading

Od svih političkih stranaka koje je tportal proteklih dana upitao da pojasne javnosti detalje svojih kredita samo je jedna transparentno odgovorila kod koga se zadužila, na koju svotu i po kojoj kamati. Odgovor na najjednostavnije pitanje - u kojoj banci imate kredit - većina je ostalih izbjegla dati, a neki od njih su se pritom pozivali na poslovne odnose i poslovnu tajnu

Među onima koji su se u odgovorima na upit tportala pozivali na poslovnu tajnu i poslovne odnose je i HNS, a više detalja o svojim kreditorima nije želio otkriti ni SDP.

'Kako to može biti poslovna tajna? Kao javnost moramo imati pravo znati tko posuđuje i donira novac. Zašto bi se vidjelo moje ime kao donatora, a neće se vidjeti nečije tko daje novac u milijunskom iznosu?', pita se za tportal profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić.

Stranke u demokratskom društvu moraju biti transparentne, dodaje Palić. 'Nema poslovnih tajni. Nije politička stranka obična tvrtka koja ima ugovor s drugom tvrtkom. Pozivanje na poslovnu tajnu su priče za malu djecu. Javni interes ovdje je jači od konstrukcije o poslovnoj tajni. Politička stranka je tu poseban subjekt', kaže Palić.

Dodaje kako se stranke financiraju u velikom dijelu novcem poreznih obveznika te da se mora znati otkuda dobivaju i ostali novac.

Na tom tragu je i profesor na Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak, a kaže da bi podatke o kreditorima trebalo objaviti. 'Stranke su financirane javnim novcem, i to gotovo 50 posto sveukupnog financiranja, a budući da dobivaju preko 50 posto javnog novca, ne mogu sakriti ovaj aspekt financiranja privatnim novcem - jesu li to donacije, krediti i pozajmice. A te pozajmice su najsporniji moment', kaže Petak za tportal.

Ne bi sve trebalo ostaviti reviziji koja kontrolira poslovanje stranaka, smatra Petak.

'Stranke imaju obavezu objavljivanja svih podataka, pri čemu je situacija kada stranke uzimaju kredite čišća, za razliku od uzimanja pozajmica od korporacija i trgovačkih društava. Privatne tvrtke i njihovo djelovanje uvijek su pod snažnom lupom. Ako još posuđuješ od nekog tko je pod lupom, to posuđivanje nije protuzakonito, ali je klizak teren. Treba izbjegavati posuđivanje novca od korporacija i trgovačkih društva - idite u banku, ali i o tome obavijestite javnost', kaže Petak.

Podsjetimo, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, godišnji financijski izvještaji političkih stranaka javni su dokumenti koje su stranke dužne sastavljati na način koji je utvrđen propisima o vođenju računovodstva neprofitnih organizacija.

Ova tema aktualizirala se u javnosti nakon što je otkriveno da je HDZ-u zajam dao PPD, društvo koje je zastupnik ruskog Gazproma u regiji. Naknadno je u javnost dospjela informacija da je HDZ uzimao pozajmice i od DIV-a i Viadukta, ali i kredite kod poslovnih banaka.

Kredite su uzimale i druge stranke, ali većina njih, u odgovoru na upit tportala, nije otkrila tko su im kreditori.